úterý 7. října 2014

P V P

Zrovna dvakrát nemusím takový to stěžování si na Čechy a na poměry v českém prostředí a prskání na to, jak je Praha nudná atd. Když píšu to "dvakrát nemusím", uvědomuji si, že to sama někdy dělám a vlastně s tím v drtivý většině případů musím souhlasit, protože to tak prostě bohužel je a nedá se svítit. Jenže. Jsem v Praze doma a miluju svůj domov. Proto to většinou nevydržim, když už toho hnoje na pražskou méněcennost je moc, a pak je problém. Co se nočního života týče, je to smutný až hrůza, s tim se nedá argumentovat a sama naopak tohle téma docela často načínám. Srovnávám většinou s Budapeští, kde jsem jeden semestr kdysi studovala a z takovýho betlu Praha vychází jako město hnusných diskoték a předražených pivnic a jedný dobrý párty za měsíc. Ale co se restaurací a kaváren týče, je to za posledních pět let obrovský skok dopředu mílovými kroky.
Jsem ted na měsíc v Paříži a budu sem jezdit i příští rok pracovně docela často, tak se tady rozhlížím echt pozorně. A povim vám teda o těch restauracích. No...kdo v Paříži byl, ví, že to neni zrovna levná záležitost, takže i když si v Praze docela žiju, v Paříži jsem spadla do kategorie "nižší buržoazní cmunda".
PRAHA V PAŘÍŽ ceny 1:0

Buďme za ně rádi! Jako fakt. Zajít si v Praze na luxusní (jo, vážně jsem napsala luxusní) hamburger do Palandy za dvě kila je totiž naprosto super, protože za tohle si v Paříži dáte leda tak ledový čaj. 
Další ne zrovna příjemný zjištění je, že jak naserete obsluhu (a to se může stát velice snadno), není cesta zpět. I když jsou tady ve většině profíci, tak taková ta francouzská namyšlenost je u těhle les garcons vybroušená do dokonalosti asi takhle: Neumíš francouzsky? Nevadí, já umim výborně anglicky, ale máš bod dolů. Budeš asi Američanka, máš dva body dolů. Aha, jsi Češka, deset bodů dolů. Nemáš očividně prachy, seru na tebe.
PRAHA V PAŘÍŽ obsluha 1:0
Jo a myslim to vážně. Budme  za ty nemotorný holky v bistrech a vekslácký hajzlíky ve Slávii rádi!
Zatim 2:O pro Prahu. No ale bohužel to pro naši matičku nevypadá dobře, protože ted přijde to, proč prohraje na celý čáře. Protože tohle je Paříž. Protože každá bageta, sýr a šunka neni zakomplexovaná postsocialistická komodita, která si musí vybojovávat svoje místo na slunci a obhajovat svoji cenu. Protože tady lidi rádi jí a pijí už odjakživa a nikdo jim do hlavy několik desítek let nevtloukával, že je to špatně. Protože tady i přes ty nehorázný ceny jsou všechny podniky plný (!!!), stojí se tady fronty na stůl (nekecám, stála jsem sama už ve dvou, protože v celý hip čtvrti okolo Oberkampf a v Marais se přes oběd nedalo nikam sednout) a vůbec máte pocit, že i když tady je na každým rohu Arab se stánkem plným toho nejkrásnějšího ovoce a zeleniny, jít do restaurace je prostě standard a ne žádná snobárna. Protože k životu ve městě prostě debužírování v restauracích a bistrech patří. A proto dávám 10. 
PRAHA V PAŘÍŽ atmosféra 0:10.

Tenhle článek nevznikl z příspěvku EU, ale kvůli tomu, abychom víc milovali svoje domovy, ale současně si víc jaksi žili, proto život je prostě (sem patří srdíčko)

2 komentáře:

  1. já nevím, já tu Paříž prostě nějak nemusím... asi kvůli těm francouzům... ale víno a sýry, bagetku, to jo :))

    OdpovědětVymazat