pondělí 18. srpna 2014

KLUBOVÁ KLEVELA

Zkusila jsem si uvařit tradiční jablečnou klevelu trochu jinak a dát jí takový sladší (ano ještě sladší) chut a to hned díky dvěma věcem. Hnědému cukru demerara a Clubu Mate. Club Mate je moje jasná závislost, který mám doma věčně celou bednu. Jemu přičítám svůj magisterský titul a také jemu vděčím za to, že zvládám se svoji chaotickou povahou bezproblémově řídit. Donedávna jsem mohla říct, že i díky němu jsem zvládala tři práce. 
Klevelu dělám každý rok, protože mám od mámy vždycky košík jablek, který zasyrova zrovna nemusim. Tentokrát jsem koupila pytel v Kauflandu a ty od mámy pak jen krájela čerstvá do štrůdlu, ale o tom až na konec, Teď teda ta klevela. Co je klevela všichni víte, nejste blbý žejo, to přeskočíme. 
Na Klubovou klevelu potřebujete tohle a jen tohle:
start
Na tři kila jablek jsem použila 300g cukru, jedno celé Matéčko, tři citrony a odhadem tak tři lžíce octu. Jablka jsem nejprve oloupala, pochopitelně, a pak nastrouhala. Přidala cukr, zalila nejdříve půlkou Matéčka, abych zjistila, že to klidně snese i celý, přidala citron a ocet. Dokumentace zde:
oloupáme


strouháme

přidáme cukr
pauzička

citron a ocet
Pak se celý tenhle zázrak dá minimálně na jeden den do lednice. Některý recepty radí i dva dny. Já to tam měla 8 hodin a podle mě to bohatě stačí, aby tam cukr, Matečák s octem a citronem rozjely tu správnou party. Následně se dá směs vařit. Jak dlouho se nedá přesně říct...určitě to taková hodinka bude, protože se musí zredukovat všechna tekutina. 
klevelka
Výsledná klevela vydrží v lednici tak týden, ale netušim, jak dlouho vlastně, protože u mě vždycky zmizí hned za tři čtyři dny. Bud si ji přidávám ráno do ovesný kaše, ke zmrzlině nebo si ji beru jako přesnídávku do práce. Tentokrát jsem ji ale přidávala do závinu a podle mě to byla sakra dobrá volba. 
na klevelu ještě přišly čerstvý jablka, rozinky a skořice
 Rozdíl oproti klasickýmu štrůdlu je v tý neskutečný vláčnosti a ehm...takový vlhkosti. Club Maté je tam cítit podle mě docela dost, zpestřuje pro někoho už tak nudnou chuť jablek.

závin v celé kráse

Neni to žádná věda a haute cusine, i když proč ne. Mám pocit, že dneska lidi v honbě za něčim extra zapomínají, že i za pár stovek dokážou připravit něco fakt skvělýho, zdravýho, budou vypadat chytře, až budou vysvětlovat, co je to klevela, a můžou se radovat, že to lidem, který milujou, chutná <3 
Poslední dobou jedině sentimentálně! 




4 komentáře:

  1. Zkoušel jsem postupovat přesně podle fotek. Ale zjistil jsem, že nemám ty dvě cigarety. Tak jsem musel zajít do trafiky, kde už měli zavřeno. Tak zítra je musím někde koupit ať to můžu dorazit. Nerad bych něco vypustil, aby to pak třeba chutnalo jinak, než má.

    HU.

    OdpovědětVymazat
  2. parada, pohladilo po dusi, stejne tak jako pobavil komentar:)!

    OdpovědětVymazat
  3. jakto, že ještě nic nepíše ten vnmec?

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, co takovi že jabko že kam soseda zákzaník muzecem tomu dávání slévi. Ma vitmanska kuchyn lépší takovi sládći jídlo no tam tcoje toto. Pritezas Děkujime Tranh

    OdpovědětVymazat