pondělí 11. srpna 2014

GRILOVAČKA

Grilování- nikdy mě na to neužilo, ve skutečnosti jsem spíš odkojená buřtama na klacíku a tyhle trendy z dovozu mě míjely. Nicméně- ano, musím uznat, že grilování je tons of fun a dobrá nálada se u týhle příležitosti vytváří uplně sama.
Se Šimonem jsem letos grilovala (kdyžtak mě oprav) přesně dvakrát (to se hezky pamatuje). Otevřeli jsme to u něj v Hudlicích (kde jsem se spíš než grilu věnovala přípravě bezlepkovýho těstovinovýho salátu, podle trendy hashtagu #glutenfree) a po druhé při jeho návratu z Hudlic (město, které je prý známe díky narození Josefa Jungmanna, já jsem žel Bohu netušila o jeho existenci skoro celý svůj život a maturitu mi i tak dali). Vrátit se z venkova zpátky do města je totiž kulturní šok. Zmírnit ho grilováním v parku na Vinohradech se ukázalo jako bezva nápad.
 Dorazila i Hannah, kupodivu zrovna nebyla na žádně techno-misii ani nemusela na čaj o páté (ranní) do Berghainu. Byli jsme moc rádi. Je to naše technozlato.
Šimon byl velice hrdý na svůj nový krásný gril, který se při prvním roztopení samozřejmě celý sloupal (tedy jeho parádní lak v barvě slonové kosti), takže jsme se úpěnlivě tvářili, že ten vojetej prováns look je fakt cool a must have #najletaever. Dařilo se, řekla bych.
Díky víkendu v Hudlicích jsme se stali téměř profesionální grilmasteři- úroveň nebe a ještě výš. Sice nás znervózňovalo počáteční čouzení a neměli jsme pepo, ale zvládlo se to.
Můj vklad (jak jinak) spočíval v dohrabání se do nejbližšího supermarketu (Albert v pavilonu opic) a s jazykem na vestě po práci dle instrukcí nakoupit jídlo:
J: "Kolik nás bude?"
Š: "Tak pět-šest?"
A byli jsme tři.
Nevadí.
Pár tipů, kterýma bleskový nákup na grilovačku nikdy nezkazíte:
- alkohol (jedno co, ale nemělo by toho být málo)
- maso ready na gril, nejlépe s přiloženou marinádou nebo přímo v ní
- maso ready na gril před expirací, abyste na kase dostali slevu a ujištění, že to maso je naprosto v pohodě, že je moc dobrý a že nedostanete pětadvaceti procentní slevu, ale rovnou padesátku!
- dvě-tři cukety (cuketa ještě nikdy nikoho nezabila)
- kostka tofu, nejlíp marinovanýho nebo uzenýho (nikdy nevíš kdy se na tvojí grilovačce objeví nějaký arogantní vegan)
- vakuovaný klobásky nebo v Albertu tzv. tyčinky (neptej se co v tom je, stejně se vždycky najde někdo komu přijdou vhod)
- avokádo (na gril ho nedáš, ale nikdy s ním nic nepokazíš)
- kopec dobré nálady (v Albertu bohužel dlouhodobě vyprodáno, kdo máte blízko Lidl, doporučuju shánět tam)
- brikety (captain obvious)
- pro náročné je tu pak haloummi (prosimvás, ne v Albertu, samozřejmě)
 Mimochodem, Riegrovy sady nejsou na grilování vhodné, naopak, je tam zakázáno grilovat, což jsme samozřejmě zjitili až zpětně. VPraze je ovšem moře míst kde si můžete hezky pogrilovat- Gril spoty najdete např. ve Stromovce, v Kunratickém lese, v Šárce, Hostivaři- a pro vinohradský tu je spot i v Havlíčkových sadech. So cool. Nicméně pokutu jsme nedostali, asi jsme sympatičtí.
Tak kdo nás pozve na grilovačku?
Fotky: Šimon Holý (c)

4 komentáře:

  1. Dobrýden taprijte do pristi psite do Sappa - vietnamcoé maji hézký úsněvi na to grilovani čeština neni pořatd takové že co komu naučil . Chybíme se že na další uči. Děkujeme Tranh

    OdpovědětVymazat
  2. "Kopec dobré nálady" v Lidlu???? Hahahahahahahaha. To spíš kopec frustace a negativismu vybraných socek.

    OdpovědětVymazat