sobota 16. listopadu 2013

NOVÁ ODRŮDA IDIOTA: KÁVOVÝ FAŠISTA

Piju čtyři kafe denně. Pravděpodobně mi to zvedá tlak, ale určitě ne víc, než kecy kávových fašistů. 

1# Úhlavní nepřítelem kávového fašisty je Starbucks. Rád by v tomto ohledu podnikl konečné řešení a zrnky té nejprvotřídnější arabicy vysklil všem kavárnám výlohy. Řetězec mu to bohužel komplikuje neustálou expanzí po celém světě.

Zveřejněním této fotografie jsem se patrně doživotně připravila o šanci na perspektivní vztah s třeskutě přitažlivým kávovým fašistou a následné porození hned několika rasově čistých kávových fašisťátek počatých během pití té nejprvotřídnější robusty.
2# Průvodním znakem kávového fašisty je halasné a především nikým nevyžádané rozdávání dementních rozumů pochycených na posledním kurzu kávy. Tento jev obvykle probíhá na veřejném místě před rozsáhlejší publikem, které to absolutně, ale absolutně vůbec nezajímá.


3# Kávový fašista je přesvědčen, že je pití kafe spirituální rituál, ne-li přímo mystická seance s rozsáhlou symbolikou. My tupá zvířata, kterým centrální nervová soustava přikazuje, že chce další kofeinovou šlehu, ji bohužel nikdy nebudeme schopní pochopit. Ideologie kávového esesáka je tak silná, že obelstí i vlastní mozek. 

4# Fašoun podléhá tak silné deziluzi, že se snaží z Česka udělat kávovou velmoc. Ignoruje prostý fakt, že kafe za 50 centů na hranicích USA s Mexikem v tavícím se polystyrenovým kelímku je obvykle výrazně lepší než ty nejhonosnější kávy v pravým proculánu v centru Prahy.

Karlovy Vary, 2012. Kocovinové kafe.
5# Nedostatečně symetricky vyvedené letokruhy na stromečku vyvedeném v mléčné pěně jsou obvykle důvodem k hysterickému pláči, vrácení objednávky a celoživotnímu zanevření na podnik.

6# Dalším skalním nepřítelem kávového esesáka je rozpustný kafe. Jeho uzření ve vaší kuchyňské lince má nezřídka za následek okamžité rozpuštění přátelství. Jeho nabídku bere jako urážku na cti.

7#doma vyzkoušel výrobu cibetkové kávy. Cibetku mu naštěstí v ZOO nepůjčili, tak ji zkusil nahradit sám...

8# Český turek v ruský skleničce v něm nevzbuzuje nostalgický pocity. Ani náznakem.

9# Když říká, že by ty bedny zakázal, nemyslí výherní automaty, ale ty na kafe.

10# Používá debilní, nasnobený slovník, kterému nikdo kromě dalších esesáků espresáků nerozumí. Stromečku v pěně říká latte art a mezi klíčové problémy své pozemské existence řadí to, zda piccolo existuje nebo ne.

Názory uvedené v tomto článku se nemusí shodovat s názory redakce a už vůbec ne dalších lidí.

71 komentářů:

  1. Ano, ano, ano! :D Během svých středoškolských studií se moje spotřeba rozpustné kávy rozrostla natolik, že máme doteď doma zásoby Nescafé reklamních hrnků pro další dvě generace. Teď už to sice s tím rozpustným asfaltem není tak hrr, a radši si namelu domácího turka, ale pokud nemám v krvi kofein, ani urna s popelem milovaného morčete by přede mnou nebyla v bezpečí... x) xoxo, grande latte.

    OdpovědětVymazat
  2. "mezi klíčové problémy své pozemské existence řadí to, zda piccolo existuje nebo ne"

    Nesmysl! Správnej fašista moc dobře ví, že piccolo v ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEEXISTUJE PŘECE!

    OdpovědětVymazat
  3. Nejsem si jistá, z mojí zkušenosti je nejhorším nepřítelem pořádný turek, z dvaceti gramů do půllitru... I když je fakt, že Starbucks nepiju (nebudu jim cpát takové nekřesťanské prachy, když tam nedokáží udělat pořádného turka), takže jsem nikdy nemohla být přistižena s tímto hříšným kelímkem v ruce.

    Jinak rozpustné kafe si s sebou nosím v krabičce od filmu (víte co, taková ta rulička, co se dávala do foťáku, když se ještě dělaly papírové fotky) a sypu si ho do kupovaných káviček "protože je to moc slabý". Když to kydnu do kávy právě vlastnoručně připravené fašistou, tak si vždycky dělám naděje, že budu moct uplatnit znalosti z některých svých kurzů, pravděpodobně první pomoci nebo sebeobrany.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fašisti doporučují 60g/l, váš půllitr je poněkud slabší.

      Vymazat
  4. A že vás to tak vytočilo? Sám se považuji za závislého na dobré kávě a nějaký trouba, co si někde přečetl Blue Mountain nebo viděl na fotce cibetku mě nechává naprosto chladným. Fašounkem bych takového zvěstovatele jediné pravdy asi nenazval. Idiot... to je míň, ale dostačující.
    A taky mám jednu pravdu :-)))
    Nejlepší kávu mají v Mc Donaldu. Libor Michvocík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v mekáči vůbec není dobrá káva, voní, ale to je tak vše - pracovník McD

      Vymazat
    2. Kafe v mekáči jsem měla asi třikrát v životě a pokaždé mi z něj bylo celý zbytek dne úplně zle od žaludku

      Vymazat
  5. Dobrý večer,
    fašismus a někdo SS! to nechceme tu to lerovat. zkuste se ošahat si do minulosti české republika a tady takové byly! Špatné! Prosime ne toto. Krásné vanoce. Tranh

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Někdo je fajnšmekr v jídle (http://www.vyvarovna.com/2013/07/recenze-menzy-moravske-namesti-brno.html) a někdo zase v kávě. Dovolím si říct, že pít rozpustný kafé je jako jíst ty jejich srandy v menze Moravské náměstí.

    OdpovědětVymazat
  8. A je v rozpustným kafi kofein, případně kolik? Se ptám někoho, kdo to fakt ví, žádnou přestřelku mi tady nepořádejte!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. obsah kofeinu v mg na 100ml (je to z knihy o vyzive, tak snad spravne)
      espreso 74
      prekapavana 49
      instantni 44

      Vymazat
    2. No já bych řekla že ano. Dělá se masově právě z robusty, která má kofeinu více než arabica, takže pokud není odstraněný zpracováním, bude tam ;-). Stejně jako bůhvíco ještě :-). Někdo ofrňuje nosánek nad kávou, která fermentovala v zažívacím traktu cibetek a bez ptaní do sebe radši pere litránek extraktu z přepraženého, tudíž mj. karcinogenního zrna, které začalo plesnivět už v přístavu.

      A k příspěvku z knihy o výživě - obsah kofeinu závisí na tom, zda pijete robustu nebo arabicu (případně kterou) a jak upravenou. Řekla bych tedy, že nelze takhle zobecňovat jenom podle metody přípravy. Navíc, při přípravě espressa dochází k dost krátké extrakci, takže by hypoteticky měla obsahovat méně kofeinu, než filtrované metody...

      Vymazat
    3. Prosim napsat nazev a autora knihy o vyzive. Espresso 74... ze by?! Tak to mi podrz!

      Vymazat
  9. To nejsou jen kávoví fašisti. Přidejte různé jídelní psychouše a jejich foodbložínky nebo kohoutkové fašisty.

    OdpovědětVymazat
  10. "Dovolím si říct, že pít rozpustný kafé je jako jíst ty jejich srandy v menze Moravské náměstí."

    Jou, ale když mi někdo řekne "ale já chodím do menzy rád, mě to chutná", tak řeknu "aha, zajímavý, to mě nenapadlo" a nebudu se ho snažit obrátit na pravou víru.

    OdpovědětVymazat
  11. Anonymní: v rozpustným je právěže kofeinu hodně (protože hlavně robusta). Já mám na lince v kuchyni presomašinu, ale ve skříňce taky vždycky nějaký to rozpustný neskafé. Preso z arabiky je dobrota spíš na chuť, ale v arabice je kofeinu žalostně málo – takže když se chci probrat, dám normálka instantní. A největší nakovávák je klasický turek. Z nějaké té "standardní směsi" nebo podobné jihlavanky. Občas dám s chutí na návštěvách, je to pro mě taková výjimečná pochouzka dvakrát třikrát do roka, užívám si to. Ale jinak piju i pikolo. ;)

    OdpovědětVymazat
  12. Mne zas serou tyhle blogisky na obranu kavoveho buranstvi, si nevyberes

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. že... brr... fuj :)

      Vymazat
    2. Vždyť přeci nemůžete brát vážně někoho, kdo se chlubí fotkou míchaných vajíček (bude i fotka špaget s kečupem?). Právě autor je přesným příkladem toho, proč se z tohoto buranství ještě dlouho nevyhrabeme, protože nejlíp tě prostě nakopne ten turek žejo!
      Neznalost a hloupost vyvolala v tomto případě úplně zbytečnou agresi ze strany autora, který spíše působí jak malé dítě, které naštvaně kope okolo sebe.

      Vymazat
    3. Jen proto, ze to vas nezajima a pijete ty cesky patoky nejsme my, co si potrpime na dobrou cerstvou kavu, fasisti, madam.. zkuste si neco precist nebo neco ochutnat.. a budete se asi divit, ale najdou se i takovi, kteri o kave nic nevedi a dozvedet se od baristy (nikoliv fašisty) něco nového chteji..

      Vymazat
  13. Kazdy idiot se pozna snadno - je vuci necemu nebo nekomu vyhraneny a snazi se na to poukazovat :D
    Ne-Idiot chape, ze kazdy jsme jiny a kazdy mame predevsim vlastni mozek a muzeme si delat v ramci sve svobody cokoli chceme, a kazdymu druhymu je po tom maximalne tak sud hoven. Z toho vyplyva, ze kazdy, kdo ma potrebu stale poucovat druhe, co maji a nemaji delat, je skudce. A skudce nema pravo zit. Cili jsem se vyhrnil proti skudcum, davam to verejne najevo a jsem idiot, jsem skudce a jdu se upalit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kréťan tvrdí, že všichni Kréťané jsou lháři? :D

      Vymazat
  14. Co se tyka kofeinove slehy ... http://www.cisty-kofein.cz/

    OdpovědětVymazat
  15. Trochu klidu by to chtělo, vždyť je to jen kafe :) Ale že instant je hnus to popře jen ten, komu při lobotomii odstranili smyslový centrum pro vnímání chutí :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popiram to s naprostym klidem a to mam chut hodne vyhranenou :-P

      Vymazat
    2. Tak to jí máš asi vyhraněnou poněkud zvláštním směrem :-D

      Vymazat
  16. Ach, sarkastická food-bloggerka. Vy tedy musíte mít u mužů úspěch.

    OdpovědětVymazat
  17. Je mi opravdu líto, že to musím napsat, ale toto je opravdu velmi hloupý "článek". Není nic lepšího, než se do někoho trefovat, že? Ono se to přeci jen velmi dobře čte a lehce píše. Nemyslím si, že spadám do Vaší domnělé "kategorie", ale kávu rád mám. Proto piji kávu, a ne nápoje z koncentrátu a podobně. Na tom nevidím nic špatného. Stejně jako když budete mít rádi pomeranče, nebudete vyhledávat pomerančové koncentráty, které zpravidla moc přírodní složky neobsahují. No, nicméně někdo má kávu ještě raději, a proto si vybírá a zajímá se. Na tom taky nevidím nic, co by bylo potřeba takto primitivně odsuzovat a hanit. Do teď jsem tento blog docela "bral", nicméně tímto se zbytečně shazujete...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On je rozdil mezi opravdovym zajmem o kavu a mezi poucovanim ostatnich. Jak sam rikate, neni nic lepsiho, nez se do nekoho trefovat, ze? Oni jsou lidi, kteri se docela nahlas trefuji do jinych, kteri piji treba instantni kavu. Myslim, ze clanek je zameren prave na tyto, a ne na lidi, kteri radi piji kvalitni kavu.

      Vymazat
  18. Jakýkoliv vyhraněný a extrémní názor je většinou idiotský. Tento článek takový je. Polemizovat nemáš význam, protože kde se plive není pro argumenty prostor.

    OdpovědětVymazat
  19. hm...nejprvotřídnější robusta, zajímavé slovní spojení...ale co, já kafi taky nerozumim

    OdpovědětVymazat
  20. A pak že jsou coffee nazis militantní. Znám jednu ještě sprostší a ukřičenější odrůdu lidí.

    OdpovědětVymazat
  21. Mne se clanek libi, je vtipny. Nesmite to brat tak osobne, vzdyt se jedna o vtip/ironii. Krom toho znam jednoho mild fasistu a celkem to sedi (je to trochu nadsazene samozrejme, ale to prece u clanku pro pobaveni byva).

    OdpovědětVymazat
  22. nic se nema prehanet...ale je jen malo zemi, kde je dobre kafe na kazdem miste - jen Italie, a Portugalsko...urcite ne USA, v USA je kafe pekne hnusny, jediny dobry kafe v americe je v italskych barech. Starbucks nasnasim proto, ze je to difondovani americke kultury do Evropy.
    V Praze je velmi dobre ristretto v Caffé Ema, a prekvapive take v male pekarne v ulici Hybernske, tam kde usti na Prikopy.
    Nadherne je prostredi u Cerne matky bozi ale espresso drahe a nic moc...

    OdpovědětVymazat
  23. Minimálně používat v takovéto souvislosti slovo fašista je více než přehnané a jde o urážku. Copak někomu někdo drží pistoli u hlavy, aby byl tu správnou a jedinou kávu? Vypovídá to o úrovni těch, kteří blog psali, a tam se asi moc diskutovat nedá. „Letnímu vánku o bouři, studniční žábě o moři a polovzdělanci o tom, co nikdy ve škole neslyšel, nevyprávěj. (Čínské přísloví)“

    OdpovědětVymazat
  24. Boze, to je ale <>...

    OdpovědětVymazat
  25. OK, takže za "kávové fašisty":
    Víte, já moc nechápu smysl tohoto příspěvku. Ruku na srdce, slečno autorko: s kolika lidmi, které popisujete ve svém příspěvku jste se skutečně setkala? V mém okolí je dost milovníků kávy, někteří fakt zažraní, ale nikdo z nich není tak militantní jak popisujete.
    Co se týče Starbucks: je to stejné, jako milovat argentiský steak, ale jednou za čas si zajít do Burger King. Nedá se to srovnat, a je to jiný zážitek za jiným účelem. Trochu mi to připomíná enologa (omlouvám se, neznám lepší výraz či český ekvivalent) Viléma Krause. Ten kdysi řekl: "Každý pije takové víno, jaké si zaslouží." S kávou je to podobné. Existují čerstvě pražené, čerstvě umleté a s láskou připravené kávy z malých plantáží, které vám ústa a nos zaplní výraznou směsí chutí a vůní (a cibetková káva sem podle mě nepatří, je to jen atrakce). Ty bych přirovnal k vyzrálému Grand Cru, řádně dekantovanému a do správných skleniček servírovanému. "Českej turek" je krabičák. Kofein tam je, stejně jako v krabičáku alkáč; tak co. Pokud to někomu chutná, ať si to pije. A stejně jako se průměrný znalec vína pohorší nad tím, že tomu krabičáku říkáte víno, tak se průměrný milec kávy ohardí proti "turkovi". Ještě tak "ostatní nápoj kávového typu s obsahem kofeinu".
    No a konečně k terminologii. Piccolo neexistuje. Fakt ne. To, že se tak v těchto zeměpisných šířkách nazývá cokoliv mezi ristrettem a lungem je toho dostatečný důkaz. Mě to dost připomíná Babicovo vaření - uděláme si kachnu na pomerančích: kdo nemá pomeranče, dá tam mandarínky, kdo nemá kachnu, použije kuře. A je to. Vám by taky vadilo, kdyby někdo místo vařečky někdo tvrdošíjně říkal kvedlačka nebo kdyby si nedejbože pletl kastról s rendlíkem. Hrnec jako hrnec.
    Názory uvedené v tomto příspěvku se nemusí shodovat s názory autorky původního článku a už vůbec ne dalších lidí. Pokus o vtip je výsledkem mizivého smyslu pro humor. Nekamenujte proroky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dokonale řečeno! Děkuji jak za kávové milce a nadšence, tak i za "normální" konzumenty kávy, kteří nechtějí "krabičáky" a docela rádi se od baristů o svém oblíbeném nápoji něco dozví:)

      Vymazat
  26. Zajímavé, kolik lidí pořád píše "ZOO" - kde nás tohle naučili? Není to žádné zkratkové slovo (typu ČEDOK), jenom redukovaná forma "zoologické zahrady", a proto se správně píše "zoo".

    OdpovědětVymazat
  27. No a potom sú tu ľudia čo si kupujú sračky za 7€/200g v podobe instantnej kávy, ktorá je zdraviu škodlivá že to až pekné nie je a ešte im to chutí... len si do toho musia dať tonu cukru a mlieka aby im to naozaj chutilo. No a pritom za 8-9€ sa dá kúpiť dobrá 250g zrnková káva.

    OdpovědětVymazat
  28. Kávu sice nepiju často a nejsem její milovník, ale např. Starbucks pro mě káva není. Nijak mi ten nápoj nevadí, jen v něm jaksi necítím tu kávu. A k piccolu - stát si za ním je takové malé české buranství. Je to jako když bydlenky z mimibazaru udělají špagety polité kečupem a říkají tomu Boloňské špagety na český způsob. Ono neškodí se občas trochu dovzdělat, i když nejsme zrovna kávoví maniaci. Jinak mi ale ani kávoví fašisté nevadí, přece tím nikomu neubližují a nevím, proč by je měl kdokoliv nazývat idioty nebo komukoliv (kávařům i nekávařům) mluvit do toho, co pijí. Tenhle článek je takové buranství z druhé strany.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý má svoji "úchylku". Někdo trousí rozumy o kávě, kudy chodí, někdo zase propaguje biotrhy jako jediné místo pro správné nakupování, low-cost sekáče a výprodeje, nebo zásobuje známé a kamarády na sociálních sítích fotkama vlastního chleba. Jako by ty generace našich rodičů v důsledku kupovaného chleba umíraly v padesáti na otravu rozemletýma myšíma nožičkama obsaženýma v klasickém pečivu.

      Vymazat
  29. Kristepane! To je ale tak absurdne-debilni clanek!!! A ten nazev "NOVÁ ODRŮDA IDIOTA" spis sedi k jeho autorce! Neuveritelne! V dobu TAK OBROVSKEHO vyberu vsech moznych poradu o zdravem jidle a td a tp... Samozrejme nekdo ma rad polivku s pitliku. Ale zeptam se: da se nazvat sackovou kulajdu podstivou dobrou polevkou a srovnavat ji z dobrou domaci kulajdou!? To same je to i s instantni kavou. Nemate cas ani moznost skocit v praci nebo doma do espresso baru, kavarny, cukrarny nebo jinam, kde Vam pripravi dobrou vonavu skutecne zdravou kavu, tak mate smulu! Otevrte pixlu s praskem, zalijte jeho vodou a TA-DA "kava" je na svete, nebo spis kofeinovy napoj. Nemate-li radi sebe, tady prijde na scenu "tak-nostalgicki cesky turek"! Ale proc ne, kdys Vam to chutna, nebo kdys nemate na vybranou. Ale pomlouvat lide kteri chteji zlepsit tak-ubohou gastronomii v cechach pro mne znamena FASISMUS!!! Dobrou Vam vsem chut!

    OdpovědětVymazat
  30. Wow. Super článek. Vtipný, trefný a zapříčinil nám hodně zábavných diskuzí u kafe v práci. Já s omlácenými prsty od ručniho mlýnku jsem hned dostal přídomek z titulku tohodle článku a ostatní s šálkem automatové robusty si mě brali na paškál, třeba i za takovou drobnost jako kávový kurz za nekřesťanské peníze, který byl naprosto skvělý.
    Trochu agresivní slovník je skvělý marketingový tah, který teď přiměl půlku národa přemýšlet nejen jestli to naše bájné české pykolo teda existuje.
    A mimochodem v starbucksu mají pod pultem prý docela slušný french press, tak aby házení prvotřídní kávy do výloh nebylo nakonec nošením soch do Atén.
    Hezké čtení, díky!

    OdpovědětVymazat
  31. Dekuji za shrnuti za nas kavove barbary. Za odmenu jeden tip na netradicne vynikajici kavu. At si date v Bulharsku kavu na ulici (ve stanku o ktery byste neopreli kolo s obavou o jeho dalsi osud), nebo v krasne kavarne, tak nebudete litovat. Na rozpustnou nenarazite, vzdy jde o vynikajici espresso z krasneho profi stroje. Jedinou vyjimkou byla kava zvana nescafe latte. Vynikajici latte z dobreho espressa a cerstveho mleka posypala/ozdobila servirka rozpustnou kavou. Jiny kraj, jiny mrav.

    OdpovědětVymazat
  32. A co takhle hned další nový druh idiota, a sice "útočný imbecil, jenž napsal tento článek"?

    OdpovědětVymazat
  33. Napsat na blog, mapující a glosující nešvary českého stravování, článek o "kávových fašistech" mi přijde trošku jako fail...trošku nestrefení se do publika..

    OdpovědětVymazat
  34. Skvěle napsaný článek :D pobavilo mě to...

    OdpovědětVymazat
  35. ja nikomu názor na rozpustnú brať nebudem... chutí vám? tak to pite. to že ja si kávu u vás doma nedám je iná vec. Ale napísať takýto článok, len preto, že autorka sa o kávu nezaujíma mňa osobne dosť uráža. Mám vývarovňu rada, ale keby ste sa vy celý profesijný život venovali káve a niekto to takto okomentuje, len preto že jeho to netrápi... Ja nenútim svoje názory, tak láskavo nenúte ani vy vaše. Aj šéfkuchara zdissujete za to, že rozpráva o jedle, že mu záleži na platingu, že má rád kvalitné suroviny? Asi nie, lebo jedlo vás zaujíma. Tak berte kus ohľad. Fakt ako po celom čase čo som vám fanúšička ma toto urazilo.

    OdpovědětVymazat
  36. Hej a ešte, piccolo fakt nie. Fakt. Espresso.

    OdpovědětVymazat
  37. Přesně kvůli takovýmu přístupu si z nás zbytek Evropy dělá potravinovej odpaďák. Typicky čecháčkovskej článek ala: "Jo tak ty bys pro sebe a svoje tělo/chuť/zdraví chtěl něco lepšího než má zbytek oveček. Tak to z tebe uděláme idiota, snoba a vůbec vlastně, proč ne rovnou fašistickýho-komunistu?! Prostě budeš mít to, co ostatní a zkus si vyskakovat!" Ubohej postřeh, i na rádoby vtipnej fejeton. Podotýkám, že nejsem žádnej kávoholik. Kávu v podstatě nepiju, když nepočítam to jedno espresso nebo cappuccino za týden. Ale sere mě, když někdo shazuje něco jen proto, že tomu nerozumí nebo protože mu stačí podprůměr. V tomhle ohledu je autor větší fašista než všichni kávomilové! Piccolo neexistuje a mezi cafe latte a latte macchiato je rozdil!

    OdpovědětVymazat
  38. Každý příčetný člověk snad musí připustit, že rozdíl mezi "klasickou" a rozpustnou kávou je obdobný jako mezi domácí bramboračkou a polévkou z pytlíku. To druhé je jen nouzovka, nikoli kvalitní produkt, který by se měl (z lenosti) požívat pravidelně. Koupit a připravit klasickou kávu dnes nemusí být žádný luxus. Což se ovšem nedá říct o kupování předraženého kafe ve Starbucksu, které je pouze projevem dnešního značkového snobismu a mělo se jím opovrhovat nikoli jen z pozic "kávových fašistů"...

    OdpovědětVymazat
  39. Tenhle článek je s prominutím zbytečná totální mrdka...

    OdpovědětVymazat
  40. Clanek je vtipny a trefil do cerneho, soude dle mnozstvi idiotu v diskuzi, kteri by nepoznali nadsazku ani kdyby jim spadla z vysky na dutou makovici a udelalo to hlasite bengggggg.
    Samozrejme jsem odpurce cechackovstvi a oblibeneho obhajovani neznalosti, ale to co predvadeji nove prozreli kavoznalci nema daleko k fanaticke sekte, ktera vi nejlepe co je pro ostatni dobre a budou jim to cpat do posledni kapky jejich krve. Espresso akbar!

    OdpovědětVymazat
  41. Mám 20, kávu pijem 7 a posledné 2 roky sa snažím si vyberať dobrú. Prešiel som od 3v1, cez Nescafé a turka, až po drahý kávovar na pixle typu Dolce Gusto a spať k French pressu a klasickému moka kávovaru. Každú jednu fázu som zakončil novým zistením, že som sa niečo naučil alebo dozvedel. Tak, ako som prišiel na to, ako sa vyrába instantná káva, aké svinstvo je v Dolce Gusto, ako môže byť turek 10x lepší a voňavejší, až k drobnostiam ako správny tlak a teplota v profi espresso kávovare. Každý má nejakú vášeň, kuchár jedlo, spevák hudbu, architekt stavby a niekto kávu. Autor/ka článku rozhodne nepatril/a k nim a nevie o káve veľa. Rovnako ako ja sa stále učím ( posledný polrok žijem v Lisabone s troma Talianmi v byte ) o káve nové veci, mal by to každý praktizovať vo svojej vášni a neodsudzovať ostatných. Ak niekomu chutí instant, nech sa ním aj zadusí, ale ja ho piť nebudem. Ak niekto chce ísť do Starbucksu, nech ide, ale ja nepôjdem.

    Peace

    A piccolo nie je, tak isto ako boh. Ale ani boha sme nevideli, len jeho obrázky a niektorí ľudia v neho veria. My "fašisti" im to neberieme ;)

    OdpovědětVymazat
  42. Ad většina pobouřenejch komentátorů: Loooool vy nuly!

    OdpovědětVymazat
  43. Palec nahoru za super clanek od fasisticky zaklady www.kafe.guru

    OdpovědětVymazat
  44. chachacha...skvělý článek, skvělá diskuze potrefných fašistických hus, pokud máte už mozek tak přebuzený kofeinem a nechápete nadsázku vězte, že text je především o idotech, kteří dokáží hodiny diskutovat o tom, jestli existuje piccolo nebo ne... ale netrapte se tím, je to normální, obtěžovali mě už horší fašisté, jako třeba bojovníci proti smažáku, ponožkám v sandálech, outdoorovému oblečení ve městě, konceptuálnímu umění, ježdění na kole, ježdění v autě... jsou to skvělé problémy a zaplať pánbůh za ně, přeji všem, aby měli pouze tyto. Jednou bude underground vypadat jako parta outdoorových odpadlíků sjíždějících se v trekingových sandálech a ponožkách piccolem z rozpustné kávy...

    OdpovědětVymazat