pátek 5. července 2013

RECENZE MENZY MORAVSKÉ NÁMĚSTÍ BRNO

Brněnské menze se na zoubek (a kůstku, kloubek a šmakézní šlachu) vydal podívat Albert.

Jsa ostříleným menzovním harcovníkem z největšího města ČR (jelikož Praha je
kraj), rád bych se podělil o své zážitky s kulturou zdejšího akademického stravování. Ačkoliv jsem stihnul obejít všechny provozovny Masarykovy univerzity, chtěl bych se zaměřit na tu nejfrekventovanější, a sice Menzu Moravské náměstí v samém centru města provozovanou SKM (Správa kolejí a menz). Asi se mnoho lidí neudiví, pokud rovnou předešlu, že jíst zde je po většinu času holé utrpení.
Prostor studentské menzy. Vydávací pult, vitrínku s bagetami a obligátní fíkus.
Za povšimnutí stojí především průhledné barevné židličky,
poslední výstřel brněnské designové avantgardy.
Jedná se o typický postkomunistický podnik se vším všudy. Zaprvé, je to hrazeno z veřejných peněz. Ne tedy celá cena, ale poměr dostatečný natolik, aby to solidně znemožnilo jakoukoliv snahu o získání konkurenční výhody. Tedy, kuchaři na to házejí bobek. 
(Pozn. red. Podle obrázků nejen na to, ale někdy nejspíš i do toho...)

Hovězí podrážka namočená v posolené jíšce (možná „Pečeně Petra Voka“?) 
a k tomu do bezvědomí rozvařená tarhoňa. Kompozici doplňuje zelný salát.
S tím souvisí i náplň jejich pracovní pozice, pro niž je „vaření“ názvem poněkud hyperbolickým. Předně, jejich hlavní aktivitou je ohřívání. Proč by si přidělávali práci a jídlo připravovali z původních surovin, když můžeme využít kouzla polotovarů

Podle jídelníčku se jedná o svíčkovou.
Ve skutečnosti to byla hovězí flaksa plovoucí v kanagonu.
Kdybyste ten talíř otočili vzhůru nohama, tak spadnou akorát knedlíky.
Polévka je zřejmě houbová.
Takže omáčky zásadně z připravených hotových jíšek made by Spolana, brambory taktéž již předvařené, neboť tak vynikne jejich škrobová kůrčička, a ty knedlíky!  - tak suché, že i troud by zaplakal.

Detail masa na "svíčkovou" aneb přece to nedáme pryč!
Zadruhé, a zde již vidíme přímé pojítko s dobou totalitní – kuchaři stále vaří dle tzv. Receptury teplých pokrmů, což je manuál (zdráhám se jej nazvat kuchařkou), který byl zřejmě schvalován společně s Poučením z krizového vývoje jako zásadní demoralizační prvek
Český gastroorgasmus : „A dám si na to sýr ještě!“
V tomto případě v poněkud bizarním provedení,
neboť vepřový plátek a jeho věrný sidekick UHO není zapečený s nivou,
ale ta je tam studená dodána posléze. Mistr Yoda by řekl: „Smysl ten to nedává.“
Tahle kniha prznila generaci vašich dědů a otců a její vliv pociťujeme stále. Pokud jste chodili na společné obědy již od školky a nyní studujete VŠ, tak máte za sebou minimálně 17 let pod vlivem této bible českého kuchařského diletantismu

Vstup do dolní části – i menza Moravské náměstí se modernizuje, takže se jídla zobrazují na HD plazmě.
Samozřejmě, vařením jsme stále v období perestrojky.
Ale ke cti menze slouží možnost zakoupení výborných Hostětínských moštů.
Ano, přesně odsud pocházejí ony roztodivné a nicneříkající názvy pokrmů jako „Zahradnická pečeně“ (flákota hovězího a UHO), „Lékárnická pečeně“ (flákota hovězího a UHO), „Myslivecká vepřová pečeně ((flákota vepřového a UHO), „Studentský/vepřový/kuřecí flamendr“ (zbytky ze včera aka česká čína). 

 Smažák s bramborami, tatarkou a k tomu neidentifikovatelná polévka.
U většiny menzovních polévek je ten problém, že vypadají stejně,
ať se jedná o bramboračku, zeleninovou, kroupovou, či hrstkovou.
Obvykle dostanete šedý kal s kousky rozvařené mrkve a celeru na dně.
Bohužel, také existují případy brněnské idiosynkrazie v názvech pokrmů, které asi vznikly na nějakém zuřivém chlastacím teambuildingu SKM. Mezi ně se řadí např. „Italské těstoviny a omáčka šanghaj“ (WTF faktor 10), „Ořechová kešu míchanice“ (vůbec netuším, o co se jedná), “Rybí filé po valašsku s brambory“ (se zelím!), „Mexický guláš“ (=s fazolemi), „Špagety Verona se sýrem“ (černé olivy a kukuřice) nebo „Bakalářovo tajemství“ (nechci ho znát). Asi není překvapením, že nejpoživatelnějšími jídly v menze jsou smažák, vepřo knedlo zelo, či řízek s brambory, neboť každý má představu, jak takové jídlo asi chutná a jak se připravuje.

Vepřová játra na cibulce aneb občas se poštěstí a člověk se v pohodě nají. Polévka gulášová, taky v pořádku.

Po tomto vhledu do stravování na Moravském náměstí bych ještě řekl něco k místu: Menza Moravské náměstí je rozdělena do dvou pater a její prostorové členění odpovídá i členění sociálnímu – jídelna v prvním patře je primárně určena pro vyučující a zaměstnance MU, zatímco ta v přízemí je pro plebs čili pro studenty.
Zde se nejedná o embryo z Černobylu,
ale o jakési blíže neidentifikovatelné vepřové v blíže neidentifikovatelné omáčce.
Svůj kufr jsem taktak zachránil před převrácením.
Jak vidno, stravování v menze je pouze pro otrlé fanoušky českých blafů. Želbohu mezi ně patří většina studentstva. Ti se spokojí s tím, že mají něco teplého do pusy do 50 korun a kvalita jídla je pro ně vedlejší. Je v tom určitá setrvačnost, daná deformací v podobných zařízeních již od raného školního věku. 

Rajská polévka. Taky jste si mysleli, že má být z rajčat nebo aspoň z rajčatových produktů?
Tak tahle je s celerem a mrkví. Protože proto.
Co s tím? Je zřejmě třeba apelovat především na reflexi vlastního jídla. Má to takto chutnat? Má to takto vypadat? Je to měkké? Je to adekvátně okořeněné? Je to teplé? Pokud vám takové zamyšlení při menzovním obědě přivodí depresi, uvidíte, že s menzou není něco v pořádku. Jste na dobré cestě. Snědli jste červenou pilulku a pomalu zjišťujete, jak je králičí nora hluboká.
!!! ZRECENZUJTE MENZU VE SVÉM MĚSTĚ I VY! PIŠTE NA hosek7@gmail.com !!!

39 komentářů:

  1. Já tedy do této menzy chodím a nemohu si jí vynachválit a to jsem dost vybíravá co se jídla týče a jídlo mají dobré a nic tvrdé ani rozvařené ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi hodně vybíravá, když ti záleží hlavně na tom, aby jídlo nebylo tvrdé nebo rozvařené... ;)

      Vymazat
    2. Zato ty seš dobře rozmazlená Slečna slečinka, co asi nechápe, že když někdo umí správně uvařit obyčejné jídlo, mělo by to nerozežranýmu člověku stačit. Někdo se hold zabývá tím, co jí, a někdo zase něčím smysluplným.

      Vymazat
    3. takze to, co cpu do vlastniho tela a udrzuje me pri zivote neni dostatecne smysluplne resit? a to, ze clovek je rozmazleny, protoze ma na jidlo vyssi naroky nez ty, ze to neni tvrde nebo rozvarene je teda vtip tydne :D

      Vymazat
    4. No když si představím, že by se můj jídelníček skládal z nepoživatelného kusu masa, jíšky s vodou, popřípadě, nějakého práškového zázraku s vodou a bílé mouky, představím si stavy silné apatie a bezmoci. Kde je zelenina (sorry zelí) přírodní vývary bez tuny soli apod.? Když už tu nějaké jídlo za něco stojí, je smažené. Prostě hnus.

      Vymazat
  2. Detail: SPRÁVA kolejí a menz :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ani zmínka o šílených pěrech s lejstrem? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechtěj vědět. Samostatným pojmem v menzách MU jsou "studentské speciály". Tento pojem nelze definovat stejně tak jako třeba "Bůh" či "tao" neboť přesahuje omezující Aristotelovskou definici pojmu, studentský speciál je zkrátka něco zcela transcendentního :o) Jedním z těchto studentských speciálů jsou právě pěry s povidly. Lejstra neznám asi ani já.

      Vymazat
    2. Studentský speciál není žádná zkratka, je to jen "nálepka" nejlevnějšího jídla dne; jídla do něj zařazená byla v jídelníčku původně za zhruba stejné ceny jako jídla ostatní, takto jim byla alespoň dána cena "odpovídající".

      Vymazat
    3. Co pěry s lejstrem, ale se žahourem! WTF momenty u oné HD plazmy alespoň sdružují přítomné studenty, socializační faktor menzy je vysoký.

      Vymazat
  4. ...harcovníkem z největšího města ČR (jelikož Praha je kraj),...
    to mě pobavilo ze všeho nejvíc :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. evidentně nejsi z Brna;) Místní král tupců (primátor) to říká na každé tiskovce a směje se u toho, jak kdyby to vymyslel až včera před spaním. Jak originální!

      Vymazat
  5. Ojojoj. Léta studentská se mi vynořují jako na špatně umytém a trochu oprýskaném talíři s modrou obrubou a logem SKM zespoda.

    Souhlasím s autorem, smažák/bageta je v menze na rektorátě s přehledem ta nejbezpečnější volba - pokud si člověk nechce ve volné chvíli opakovat anatomii sudokopytníků či (jak to někdy na talíři vypadá spíš) bezobratlých.

    Sem tam vzpomínám na prvák a přemýšlím, zda jsem se o něco neochudila, když jsem po několika naivních návštěvách menzy tuto přestala navštěvovat a začala metodou pokus-omyl kuchtit doma. Dnešní článek mne přesvědčil, že zcela jistě ano, neboť na takovýto level gastronomie v českých zemích nejspíš jen tak nenarazím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. stejně se nakonec ukáže, že ty blafy na moraváku jsou jen záměrnou součástí MUNI ve smyslu učení se samostatnosti (tj. pravidelné kuchtění si doma).

      Vymazat
  6. řešení v brně je jít do menzy na kampusu, to se alespoň dá žrát, i když fenomén studené nivy nasypané na vepřový plátek zůstává :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pardon, ale menza na kampuse je na tom s úrovní kuchyně tak o 7 milimetrů výše než rektorát. Jenom to do sebe člověk tlačí v modernějším prostředí;)

      Vymazat
    2. já to beru podle toho, že na moraváku mi z toho je vždycky špatně, na kampusu kupodivu nikdy :) alespoň občas se jim něco povede ;)

      Vymazat
    3. Na kampus chodí pravidelně medici v rámci výuky zkoumat správnost technologických postupů při přípravě jídla, možná to bude tím;)

      Vymazat
  7. Kampus je ale bohužel dalekooo. A Nostra s pizzou docela taky. :) Jinak - já jsem jako nejbezpečnější v menze na Moraváku vždycky vyhodnotila řízek s hranolky. Naštěstí se tak nedělo často, menzy v Brně mě vlastně donutily pořádně se naučit vařit. :D

    OdpovědětVymazat
  8. Osobně to mám stejně daleko na Přírodovědu a tamější bufet je o level dva výše. Vzhledem k tomu, že to jsou 2 zastávky, ta cesta za to stojí ;)
    Jinak nechápu, proč v Nostře zrušili Pizzu Mexiko, jedna z mála "normálních" pizz, minimálně polovina je složena z ingrediencí, které se navzájem tlučou jak neandrtálci při porcování mamuta. Typicky třeba Pršut - proč nedat do evidentně slané pizzy sladkou papriku, že?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zajímavé. Přírodověda se ještě 2 roky (potom už jsem tam nebyl, takže neznám aktuální stav) zpátky zavážela právě z Moraváku.

      Vymazat
  9. Tahle menza mě přesvědčila, že některý zážitky netřeba opakovat.

    OdpovědětVymazat
  10. Na tuto menzu jsem zavzpomínala ráda. Její kouzlo jsem objevila až na konci studií a to jsem ještě vlezla rovnou nahoru, do té, jak mi pak po dlouhé době někdo vysvětlil, menzy nejen pro vyučující ale i pro cizince : ). V té ne až tak dávné době mě fascinovala veškerá vegetariánská jídla z nabídky a jejich cena. Např. těstoviny s pórkem (čili rozvařené těstoviny, bílá slaná jíška - bešamel? a v ní povařený pórek) 18,90 apod. Smažák opravdu ušel, ale bez brambor.
    Na zážitky z menzy navázala po mém přestěhování na periferii úrovní i designem Jednota Vsetín. Milovníkům retro gastronomie návštěvu tohoto podniku vřele doporučuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam někdo dobrovolně chodí? Na vsetíně žiju celý život ale tam bych nevkročila nikdy, a to tam je ten "podnik" co si pamatuju...

      Vymazat
  11. Na Moraváku jsem byla párkrát právě díky Vývařovně, jelikož mě zajímalo, jak se liší zde popisované pražské menzy od těch brněnských; jinak jsem gastrosexuál, co si vaření vlastního jídla užívá :) a můžu říct, že hustá brokolicová polévka za 5 korun/solidní porce a nabídka zeleninových salátů mi celkem vyvažuje zbytek.

    A teď budu hrozně prudit, ale: Pracuju, studuju, dobrovolničím, mám přítele a stejně si najdu čas si připravovat každý den vlastní jídlo, takže mi důvod stravování se v menze stále zůstává skryt víc jak Atlantida. Anyone to explain? <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože ne každý si může dovolit během pauzy na oběd jet půl hodinu domů a půl hodinu zpátky do školy + je to levnější, protože je to dotované, neznamená to ale, že by se tak měla snižovat kvalita (což se snižuje, to je celý point)

      Vymazat
    2. Vysvětlení je jednoduché - protože jsi gastrosexuál, co si vaření vlastního jídla užívá :-)

      Někoho třeba vaření nebaví. Nebo když už dostane hlad, tak nechce čekat další půl hodiny, než si uvaří :-) *yes me*

      Vymazat
  12. I druhé patro už (minimálně několik měsíců) je otevřeno i studentům.

    OdpovědětVymazat
  13. Ano, menza na Moraváku je zlo. Chodila jsem tam v průběhu prvního semestru svého VŠ studia; poté, co se mi dvakrát po jejich jídle udělalo špatně, jsem tam chodit přestala. Jídlo nechutné (v lepším případě bez chuti), studené, malé porce. Nedochucené, neosolené, rozblemclé. Kuřecí řízek byl prorostlý (doteď nechápu, jak je to možné). Ta cena tomu jídlu vůbec neodpovídala, zmíněný studentský speciál byly často těstoviny přelité omáčkou z polotovaru - často sýrová z pytlíku prodávaná v supermarketech - za sníženou studentskou cenu 18 Kč. A ani ostatní jídla na tom cenou nebyla nijak dobře - za malou studenou hnusnou porci dal člověk 35 Kč (plná cena pro nestudenty 70 Kč - za tu cenu se člověk najedl v restauraci i s bezednou polévkou). Prostě se to (nejen) cenově vůbec nevyplatí, člověk sám si navaří levněji a chutněji. A to nemluvím o tom, že menza nakupuje hromadně ve velkoobchodech, takže by ta cena měla být někde úplně jinde; jenže to by nesměla nakupovat již oloupané nakrájené předvařené brambory, které pak dovaří (nebo jen ohřeje) nebo předpřipravené předsmažené cordony bleu.

    OdpovědětVymazat
  14. Jj, za studentských časů jsem tam též zavítala pokud byla v bufítku na Komenského moc velká řada. Možu říct, že steaky a minutky to většinou jistily. Charakteristické byly ty nasrané výrazy "vydavačů" a pokud někdo válčil s kliknutím správného oběda nastávala bouře...
    Zajímavé je, že o pár metrů výše v high class "učitelské" se člověk dočkal i úsměvu a někdy i popřání dobré chuti...
    A co se kampusu týče, tak první rok vařili skvěle, ale jde to postupně dolů. Rovněž mi doted hlava nebere, jak je možné, že pro šestitisícový kampus(studenti a zaměstnanci) je menza s nesmírnou kapacitou celých 200míst. Kde asi soudruzi architekti udělali chybu? Podlehli komerčním tlakům fastfoodům v okolí tesca?

    OdpovědětVymazat
  15. Je to úplně skvělý článek, málem jsem se u toho počůrala. Recenzovaná menza je přesnou kopií většiny menz v Praze, třeba taková menza v Opletalově ulici připravuje delikatesy podobného kalibru. Aspoň tam není ta segregace na rovné a rovnější...

    OdpovědětVymazat
  16. Já jsem teda v téhle menze nikdy nebyla, ale už jenom to, že tady byl několikrát zmíněn smažák jako bezpečná varianta, by mě asi odradilo. Eidam už sám o sobě je dostatečný zločin, ale navíc ho ještě roztavit (a proměnit v substanci podobnou napalmu), poté ho nechat částečně ztuhnout a nakonec servírovat za účelem jídla, to je nelidské v jakémkoli stravovacím zařízení.

    OdpovědětVymazat
  17. Vesmes se vsim souhlasim, ale jelikoz jsem z oboru, tak musim nektere nazory upravit. Receptury teplych pokrmu jsou prezitek, ale vesmes se s nimi da alespon z jiste casti ridit(minimalne pomery jsou zde na hodne vychytane urovni), ovsem potom zalezi na kazdem kuchari/ohrivaci jak to ve finale uvari. Uz jenom co se tyce rajske polivky, tak ano, opravdu je zde zeleninovy zaklad(cibule, mrkev, celer, petrzel), klidne se zeptej babicky, da ti za pravdu, jinak je to rozredenej a zahustenej protlak se skorici a cukrem, coz by teprve byl blaf. Jinak s pouzivanim polotovaru nesouhlasim, je to humus a ve vsech pripadech se da uvarit z cerstvyho.

    Co me ale zarazilo nejvic(ne z clanku)je to, jak jsme byli odkojeni glutamatem. Tak schvalne, zkuste nekdy vzit kus hoveziho, ale opravdu peknyho, vyzralyho a uvarte si z neho vyvar(samozrejme i s dalsimi surovinami)a nepouzijte zadny dochucovadlo krome klasickeho koreni a soli. Nikdy vam nebude chutnat tak jak ten s "kostkou", teda naproste vetsine z vas, protoze smysly se dokazou naucit urcitym vecem a vraceni zpet do normalu je pekelne zdlouhava cesta

    OdpovědětVymazat
  18. 2Radek: ohledne toho odkojeni glutamatem dost zalezi z jake jste rodiny a jake mate osobni preference a techniky, sam znam od maminky a babicky klasicke vyvary z masa a kosti od mala a naopak ve vyvaru z "kostky" citim prebytecne chuti a vune; duvodem muze take byt to, ze casteji nez polevky z nej vyrabim omacky a intenzivni redukce pochopitelne zvyrazni vsechny chute ve vyvaru, zadouci i nezadouci, a predevsim vyzaduje naprosto minimalni podil soli v puvodni tekutine nebo je vysledna omacka krome chemicke prichute i priserne presolena... v takovem pripade pak ani neni treba smysly preucovat, nebot jinak se to "proste neda zrat":)

    OdpovědětVymazat
  19. V téhle menze jsem párkrát byla, ale je fakt, že to už by bylo lepší dát si někde bagetu z automatu než tohle. Řízek ale vždycky ušel, to je pravda a játra měli taky vždycky dobrá.
    Chodívala jsem ráda na Vinařky, na menzu u ESF, na bratislavskou pečeni a obecně masiko s omáčkou a knedlíkem tam bylo vždycky výborný, tam se vařilo chutně (až na polívky, to byla většinou jenom ta voda s kouskem zeleniny, to je fakt) a velké porce za 24 korun... Ale to už je pár let zpátky, kdoví, jak to tam mají dneska

    OdpovědětVymazat
  20. Já byla na Moraváku dneska poprvé a dojem teda nic moc. Běžně jezdím do kampusu nebo na Vinařku (i když z FF to mám na Moravák kousek) a po dnešku vím, že to tak zůstane. Jídlo bylo sice zcela neškodné (vepřový steak a brambory, smažák došel, když jsem se dostala na řadu ;) ), ale prostředí mě moc neohromilo (přesněji vůbec, a i když v Academicu bývá narváno, nepřipadám si tam tak...stísněně nebo jak to říct?). Takže od zítra zas na ESF. i když studentským speciálům a "italským" omáčkám nevěřím ani tam :D

    OdpovědětVymazat