čtvrtek 6. června 2013

LETEC Z MADRIDU MÍRA VALEŠ: UN MADRIZ CONSISA, POR FAVOR!

V Madridu se dá dobře jíst. Asi nikdo nečeká, že budu tvrdit opak, protože ve městě, kde polovina supermarketů má pořád vlastní řezníky a prodavače ryb, bych podobně kontroverzní tvrzení stejně neustál. Nicméně i Madrid má, stejně jako většina hlavních měst, nešvar lákat turisty na “výhodná menu” vybledlou tapetou s neidentifikovatelnou kopou sraček, který vzdáleně připomínají maso a hranolky (pokud nevíte, co mam na mysli, doporučuju zapnout pozornost v oblasti pražskýho Můstku) a proto je lepší udělat si jasno v tom, kam chodí sami Madrilleňos a co doporučujou. 

     Já se tady nebudu rozepisovat o jídle, protože to by bylo na hodně dlouhej článek (na kterej jsem momentálně za a) trochu línej, za b) trochu moc vytíženej) (a za c) protože jsme na Vývařovně, blogu u jídle, pozn. red.). Zaměřim se místo toho na trochu překvapivou skutečnost, že v Madridu je občas obtížný sehnat dobrou kavárnu s dobrým kafem (a v ideálním případě) třeba taky wifi a udělám vám takovej stručnej výcuc z toho, kam v Madridu určitě zajít, když nemáte zrovna moc čas, chcete si dát kafe a cake a vidět nějaký sexy místní tváře. 

     Bezvadná věc na Madridu je, že si z něj místní dělají asi stejnou legraci jako Pražáci z Prahy (Good Coffee? Nah, you can’t get a good coffee here. This is Madriz, guapo!). Aha, tak s tímhle nepočítam, protože první kafe po příjezdu jsem si dal ve špeluňce 2x2 metry, která se jmenuje Bar Ancora (Callé de General Lacy 28) a kafe, který tu servírujou jihoamerický majitelé baru, je (přes neutěšenej dizajn a dva smutný automaty) na hranici ráje - hustý, aromatický a sladký (i bez cukru) a automaticky přijde spolu se samostatnou nádobkou s horkou mléčnou pěnou a studeným mlíkem na doplnění. Protože jsem měl tuhle mini-garsonku za barákem, zašel sem na kafe ráno sem (když si k němu objednáte croissant, dostanete všechno s automatickým servisem za 2,5 €). Místo, který funguje taky jako co-work a kde se schází místní hip-mládež najdete ale o kus dál, v Chuece. Je to sexy La Bicicleta. Bejvá tu boj o místo, ale pokud se usadíte objednejte si Cortado (španělskej ekvivalent Machiatta) a nějakej z místních koláčů. Dělají tu taky freshe a překvapivě dobrý koktejly. 
La Bicicleta

Nejlepší na Bicicletě ale je, že tu obsluhuje jen super-atraktivní obsluha (ať už máte rádi jakýkoliv pohlaví), který jsou všichni milí a vypadají, že si sem odskočili ze stáže v nějakym módním časopise.
La Bicicleta

O kousek výš od Biciclety najdete Toma Café - místo plný místních hipstrů, ale jinak totální kafé-ráj. Místní osazenstvo dělá o kafi přednášky, tréningy a coffee catering, takže tohle je “place to be”, jestli se chcete zároveň o kafi něco dozvědět. 
Toma Cafe (Míro, co je to za holku, pozn. red)

     A když už jste v Madridu, musíte se určitě zajít podívat do Matadera - kulturního centra, který stihli otevřít Madrilleňos ještě během začátků credit crunche (než EU zavřela Španělsku vodovod dotací a než všichni v Madridu začali skloňovat slovo “krize” ve všech pádech.) 
Matadero Cineteca. Svítící sál Cineteca, kde se promítají výhradně dokumenty, najdete v Mataderu (pro zvídavý studenty architektury - design sálu - architekt Arturo Franco). 

Místo, co vypadá jako rozlehlejší verze Holešovický tržnice, je bejvalej trh s masem a když tu budete, můžete si třeba představovat, co už se dalo v Praze zrekonstruovat a postavit, kdybysme tu měli víc lidí, který mají vizi a míň lidí, který si potřebujou za státní konečně dostavěli barák ve Špindlu. 

Dobrá je v Mataderu (kde si kromě kina můžete dát i výstavy, taneční lekce nebo si zahrát ping-pong) i jejich Cantina (kterou v přípravě kafe školili kluci z Toma Café) - dobrý na drink a lehkej oběd (maj tu dobrý saláty), když máte potřebu umění. 
Matadero Cantina

Mam dvě zásady - nikdy úplně nevěřte lidem, který nemají rádi psy a lidem, který nemají rádi sladký. Pokud nemáte rádi sladký, tak můžete teď přestat číst! Pro ty normální doporučuju jedno dopoledne-poledne najít jednu z poboček španělský čokoládovny Valorkde si můžete dát Churros (sladkej španělskej langoš) a hrnek horký čokolády (tady si vyberete od 40 do 72 procent kakaa, a můžete si dát i horkou bílou čokoládu). 
Valor Madrid 

Jestli ale máte trpělivost na frontu a hlad po “the best”, tak si na Chocolate con churros skočte do San Ginés (Pasadizo de San Ginés 5), protože to je místo, který vám doporučí v Madridu úplně každej. Mimochodem, celá ta ulice voní čokoládou! 

Jestli jste fakt foodies, tak bych řek, že byste měli checkout i 6. patro obchoďáku El Corte Ingles (možná cheesy tip, protože ElCorIng. najdete ve Španělsku uplě všude, ale tenhle stojí to za to!). Mají tu celý patro věnovaný potravinám (himalájská růžová sůl a takový věci), můžete si tu dát za mírný ceny skleničku a něco malýho k jídlu a hlavně - mají tu terasu a okna s nejlepším výhledem v Madridu!  
El Corte Ingles, 6. patro

     A protože tohle je pořád ještě blogýs, tak budu lidskej a doporučim super cute místo, kde prodávají nějaký šmuky, občas tam dělají koncerty a je to (asi) the cuttest shop in Madrid. 
I OU Story Store 

Jmenuje se IOU Story Store a najdete ho na úplnym konci malý uličky, kousek za Isabel Marant. Mají tu malý designéry a malý série, takže nebudete vypadat jako ze Zary. A jestli máte hloubš do kapsy, kousek dál ve stejný čtvrti (posh Salamanca), najdete dánskej chain Tiger - ultimátní trash store a vtipnější podobu IKEA, kde najdete tak důležitý věci jako obří 30centimetrový kolíky na prádlo, party masky a doplňky, bez kterejch těžko žít,)
Takže besos (bacha! v Madridu jenom dvě pusy - Madrilleňos vám vysvětlí, že “two is enough!”) a XX.



TEXT A FOTO: MÍRA VALEŠ

7 komentářů:

  1. Hrozná škoda, že tady v Londýně je jen na okraji a já bydlím v tom úplném a nejvíc cool centru...děs.

    OdpovědětVymazat
  2. Co takhle jeste reportaz o tapaz barech? ty me na Spanelsku uchvacovaly vzdycky nejvic. Bezva clanek, diky Sara

    OdpovědětVymazat
  3. Míra- naše Kate Moss, náš důvod chtít od života ještě víc než mnoho. <3

    OdpovědětVymazat
  4. no, nevim, ale v Madridu nebyl nikdy problem najit dobre kaffee, samozrejme podletoho co se tim mysli, ale espresso je tamskoro vsude dobry a laciny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to záleží určitě na tom, jaký kafe máš rád, na co jsi zvyklej. V porovnání s ČR je to kafe uplně v pohodě. Když ale přihlídneme k tomu, že španělsko vždycky importovalo (kolonie) spoustu kvalitní kávy, kakaa a koření - tak skóre nic moc. Itálie na kafe určitě vede, ale to byl vlastně ten důvod, proč jsem ten článek psal. Btw, většina Madridčanů se mnou v tomhle souhlasí, že Madrid je opravdu dobrý kafe trochu složitej. I asked!:)

      Vymazat
  5. Btw, pozn. autora: ten El Corte Inglez s Food 6. patrem je ten hlavní ElCortIng. mezi GranVia a zastávkou Calleo:)
    Tapas - možný je všechno, ale tapas bary nejsou v Madridu zase nic extra obvyklýho.

    OdpovědětVymazat