neděle 13. ledna 2013

HORROR (VACUI): BARRANDOVSKÁ PIZZERIE A VŮKOL MIZÉRIE...

Možná, že by tenhle článek klidně mohl začínat slovy, že pizzérie je takový český specifikum...a nebylo by to tak úplně od věci. Nejhorší jsou sídliště, vyprázdněný šedivý krychle, tenhle podivnej urbanismus pro mně nikdy neznamenal nic hezkýho a nic dobrýho. Natož dobrý jídlo.
Je to vážně smutný, když z jakýhokoli důvodu nechcete nebo nemůžete sjet deset minut tramvají z Barrandova do města a jít třeba alespoň do obyčejný  český čtyřky na guláš, protože na Barrandově není nic. Nic kromě smutných pizzérií a restaurace Kamera (což je ten typ brandovaných restaurací na který mám alergii, protože se pod rouškou pivovaru a rádoby moderně rustikálního designu-you wish!-snaží působit jako sympatickej remake český hopody. A to nejsou. Česká hospodá má svý kouzlo nechtěnýho, štamgasty, pár dobrých jídel, ne znuděnou servírku, která sama ani nepije pivo a na lístku nesmysly jako třeba latté...ale o tom někdy jindy. Dneska o  jiný hrůze, český pizzérce...
Doufám, že Hannah ve svých nesmyslech v kuchyni zmíní třeba takovou pizzu hawai, což je jídlo patřící do stejný kategorie jako kuře s broskví, nicméně je ještě větší nesmysl nonplusultra, zvlášť, pokud na vašem vývěsním štítu stojí "italská pizzeria". Ale to jsme pořád jen na špičce ledovce. V bodech asi takhle:
Ošuntělá kýčovitá výzdoba- tyvole, to není Itálie, to je sídliště.
Ošuntělej jídelní lístek, čítající šílený množství věcí. Zdejší specialitka: všechno se jmenuje italsky, malým písmem pod názvem si to pak vyluštíte česky. A jo, mají i kuře s broskví, ale jmenuje se italsky. Gramatické chyby v ceně, jasně.
Vánoční výzdoba ze Sapy- nic proti, zbožňuju to, ale tady to jen umocnilo celkovou atmosféru stísněnýho smutku, takovej pocit jsem měla.

Překvapení večera? Pizza byla hnusná.
Svatá neděle- ne, radši jí běžte trávit do kostela a pomodlete se za český pohostinství.
Umělý kytičky, no krása.
Maminka měla štěstí, že nemohla pizzu (vymlouvala se na zuby, taky se příště radšim vymluvim). Poradila jsem jí panenku s houbama (žampiony z plechovky je fakt taky higlight český gastronomie) a smetanou. Jo, panenka na rozmarýnu (ta snítka je důkaz) s brambůrky. Říkala jsem si, že to prostě nepokazíš. A vlastně ani ne, ačkoli, doma bych udělala lepší...nepochopila jsem hlavně jako vždycky oblohu (přemrzlá okurka bez chuti byla naprostý šílenství), a asi nikdy nepochopim zalívání všeho smetanou, ale budiž. Vlastně bych jim asi doporučila vyškrtnoput všechny pizzy a těstoviny, změnit jméno a soustředit se na tohle: masíčko, smetanu a tak. Kuřata s broskví. Bez ironie- určitě by to bylo lepší než ta karikatura pizzy viz. níže...
Maminka už nastavuje: "Vyfotíš to, že jo?" Nemá sice internet, ale už se zžila s tím, že její dcera si před jídlem všechno musí vyfotit.
Trnkovo náměstí- esence sídliště.
Poprosila jsem číšníka o čerstvou bazalku- zatvářil se na mě fakt přísně a jeho odpověď mi připoměla Hannažinu historku z jihlavský nádražky.Ok, my bad, jen jsem si chviličku myslela, že jsem v pizzerii, ale pardon, tady jí kuchař prostě čerstvou nemá, no. A můžu na margheritu dostat mozzarellu? No ta tam samozřejmě prý je. Prosímvás kde je? Byla tam, kudy šla? Pakliže to opravdu byla paní mozzarella,  tak nějaká hodně low. Prostě: nestálo to za nic, natož za 99kč. Bez chuti, bez pece na dřevo, bez bazalky, bezevšeho...nevypadá tahle esence smutku trochu jako mražená pizza?
A tady jí máme- krasavici!
Jako bonus něco málo kvalitní italský hudbičky, pro dokreslení aktmosféry (ano, opravdu jsem si dělala poznámky, abych vám soundtrack pravýho barrandovskýho pajzlu s vybledlou pizzou mohla přinést tzv. "až na váš stůl"). Užijte sit to. A nepoblejte si počítač.
A poznámka pod čarou- šli jsme sem po našich volebních povinnostech. A mě jen napadá: máme co si zasloužíme...ačkoli, copak jsme vážně tak apatickej národ?Sestimsmiř.

Eros, to je tzv. hardcore (klipík pro fajnšmekry):


Romina Power a její kačenky- softcore:
Klasika, která v žádný český pizzerce nemůže chybět, královna kolovrátkovejch hitů, stálice poutí:

A teď oblíbaná věc, asi jako když češi dělaj na sídlišti pizzérky, když italky zpívaj anglicky, paráda, a trochu erotickýho náboje:

Rap-citace pro pokročilý, italská verze TicTacToe? Možná... 
Odrhovačka týpek a kytara, musí bejt:

Každá země měla v 90's svoje Lunetic....nebo Lonapop:

7 komentářů:

  1. Tohle mi zlepšilo den. Hlavně Lunapop a Ambra Angiolini. Je to docela navykovy :D

    OdpovědětVymazat
  2. minulej tejden jsem měla mraženou (na druhej pokus se mi povedlo ji nezapomenout v troubě a nespálit) a musim říct, že vypadala líp, i obložená byla víc:D

    OdpovědětVymazat
  3. Sídlištní picošky s rozvozem jsou sice obvykle pěknej flashback,ale některé vyjímky potvrzují pravidlo. Ve staré sídlištní výtopně sídlí i Pulcinella v Plzni (jasně Plzen je takové gastropeklo na zemi),ale pokud překoná někdo ten vnější dojem, dostane se mu mocného potěšení. Tahle pizzerie by mohla být nominovaná v kategorii wow efektu.Ale třeba slavná picoška v Solní skončila jako ten nejlepší skanzen stravování ranných devadesátých let na vašem top10 nejhorších restaurací v Čechách.Michal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nahodou kazdorocne jezdime na turnaj do Plzne a tusim ze Na spilce varej super ceskou kuchyni. Teda jedl sem tam dvakrat a pokazdy to chutnalo perfektne

      Vymazat
  4. Do těchle typů hospod radši nelezu - když to neznám, stačí otevřít dveře, jakmile cítím přepálenej olej, cigára nebo jiné podivné puchy, otáčím se na podpatku.

    Když jsem byla na střední, tak u nás na náměstí stála vyhlášená pizzerie Astra - mlaskala jsem, až se dělaly boule za ušima - edávno, při návštěvě mé rodné krajiny, jsem se přesvědčila, že tahle pizzoška už mým chuťovým buňkám nestačí.. jediné co mi po ní zůstane je vzpomínka na hanáckou pizzu s tvarglema :D

    OdpovědětVymazat
  5. Nejdřív se naučte česky a poté po někom chtějte, aby uměl vařit.

    OdpovědětVymazat