sobota 8. prosince 2012

SALÁT S PEČENOU DÝNÍ, RUKOLOU, KOZÍM SÝREM A BRUSINKAMI

Co mi dovede vždycky zpříjemnit den v práci je, když se kolegové zvídavě ptají, kde jsem si koupila oběd a to zklamání v jejich očích, které pak následuje, když jim řeknu, že je vařený doma.
Tolik moje škodolibost.

Tenhle je ale tak skvělý, že se o něj musím podělit. Zdrojem prapůvodní inspirace je Silvia Kančevová, jejíž maminka je autorkou jednoho z našich nejgooglenějších receptů vůbec.
Salát s pečenou dýní, rukolou, kozím sýrem a brusinkami.
Ingredience: 
(na 2 porce)
- 1/2 pytlíku rukoly
- 1/2 malé dýně hokkaido
- trochu kozího sýra (např. Billa - Naše Bio), veganská verze s 1/2 balení přírodního tofu
- hrst sušených brusinek (lze použít i nakládané)
- olivový olej
- lžíce tymiánu
- pepř
- sůl
- chili

Postup:
Z dýně vydlabeme střed ze semínky. Její očištěnou část nakrájíme na cca 3 cm kousky a vyskládáme v jedné vrstvě do nízkého pekáčku/zapékací mísy. Zakápneme olivovým olejem a okořeníme tymiánem, pepřem, solí a chili. Pečeme na 200 stupňů cca 30 minut nebo dokud dýně nezměkne. Cca 3 minuty před koncem pečení do pekáčku přihodíme brusinky a na kostičky nakrájený sýr, aby změkl (není cílem ho rozpustit). U verze s tofu se vyplatí tofu nakrájené na kostičky přihodit o něco dřív, aby se dostatečně prohřálo. Teplou směs promícháme s rukolou a podáváme. Mňamka!

P.S. Stále soutěžíme o LOMO FOŤÁK, více info TADY!

1 komentář:

  1. Super recept! Taky dělám saláty z dýně, ale brusinky mě ještě nenapadly, díky. Jen technická: vydlabat a nakrájet syrovou dýni hokkaido je strašná práce. Radím nejdřív ji umytou a překrojenou trochu rozpéct a vydlabat a nakrájet až změkne.

    OdpovědětVymazat