středa 5. prosince 2012

CZECH VEPŘ PHOTO: ZABIJAČKA NA NÁMĚSTÍ!

Doufám, že mi bude prominuto všemi vegany a vegetariány, ale mně se splnil sen: vždycky jsem chtěla jít na zabijačku. Nebo aspoň  částečný sen- přístí kolo si představuju někde na stavení, včetně míchání kotle s prdelačkou a popíjení slivovice od časného rána.
Ovšem když se nám víkend po pražský svatohavelský zabijačce poštěstilo a natrefili jsme na klatovským náměstí na další vepřovraždu, nemohli jsme odolat!
Tentokrát jsem dorazili právě včas, vepř už sice byl poražen, prejt se vařil a krev vřela, ale čekala nás ještě krásná exhibice čistý práce pod vedením místního pana Krkovičky z řeznictví na hlavní nákupní třídě. Rozeklání vepře ve dví, oddělení kůže, špeku, žebírek a panenky. Radost to pozorovat. Reakce dětí: vesměs vládlo nadšení proložený jitrničkama v ruce.
Jediné čeho jsme se vzdali byla samotná konzumace, protože na nás pro změnu doma čekaly jehněčí hody. No kidding. Ale pivo u stánku jsme si dali.
Mimochodem- opravdu tady neprezentuju férii sadismu, ale tradiční český obyčej, který je součástí našeho kulturního dědictví. Prase je symbol blahobytu, z prasete se NIC nevyhazuje. Tohle je memento pro prase a díky řezníkům, kteří to umí a dělají to jak se patří. Viz výstava v Musaionu.

Czech Vepř photo, kategorie zabijačka:
Idylka na náměstí a soumrak řezníků.
Dechovka nesmí chybět!


Nejlepší heslo a logo hned po Kosteleckých uzeninách. Zamilovaný jelítko a jitrničkou.
Elá hop!
Epesní řez vepřem.
Přímý přenos vepře.
Detail zamilovaných jaterniček.
A tady už se zaučuje mladej.
Bonus- aneb proč jsme nejedli na náměstí: vždycky, když přijedu do Klatov dostane se mi prvotřídní péče. Mám pocit, že mám na týden nafutrováno a zásoby ukládám kam se dá- myslím, že nejvíc toho mi jde někam pod kůži, podkožní tuk. Je to báječný. Bez ironie. A nějakým nepochopitelným způsobem mi pořád drží 50 kg čistý váhy. Díkybohu.
No řekněte, kdo vám naposled udělal k narozeninám dort, který fakt máte rádi? Na fotce je moje narozeninová snídaně- sachr s meruňkovým glazé a marmeládou a šlehačkou. Omg, a jak bych mohla zapomenout na domácí kakao s rumem a šlehačkou? Jakože pak máte dvě možnosti- jít zpátky do postele nebo to vychodit. S velkým sebezapřením jsem to šla vychodit.


Naše oblíbený šumavský produkty z  farmy v Janovicích nad Úhlavou- s beruškou.
Klatovská 90s esence luxusního gastra- TEP! (Ženiální interiér!)
Ještě lepší deal by now: pronajmi si Tep nebo si kup výbavu (od talířků po pojízdný servírovací stolek nebo třeba stroj na zmrzlinu za 70 tisíc, holky jdem do toho?)
 Happy end:
Oběd: jehněčí kýta a krk, smetanový špenát, pečené domácí brambory. Slast and mlask.

5 komentářů:

  1. Tim, že jsi přišla, až když už bylo prase poražený, jsi přišla o tu nejlepší část. :(

    OdpovědětVymazat
  2. zabijačka mi neva, vždycky mě jen štvalo, když uteklo prase a pak se muselo honit..nevím, jestli bylo pak vystresované, nebo zažilo posledních pár hezkých chvil díky nasrání všech. každopádně ten kvíkot při samotném aktu zabíjení mě taky nějak nebral (nevím, třeba sousedovo prase vždycky nehezky kvičelo, au...ale možná jsou i jiní vepři)..

    díky bohu za mou véru, právě mi veze tlačenku a prejt z opavy..:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slyšela jsem že kvíká hodně...hustě, ovšem díky EU a regulaci veřejných zabijaček už prý není možné "veřejně" čuníka vodkráglovat. (nic bližšího a přesnějšího nevím, neberte mě za slovo)! Takže předpokládám, že ho přivezli už nožičkama nahoru.
      Btw. vyrovná se to zvuku mrouskajících koček v říji? To je maso!.))

      Vymazat
  3. Mrouskajícím kočkám se nic nevyrovná! A strašně závidím ten sacher..

    OdpovědětVymazat
  4. prase je v pohodě, nejhůř řvou při zabíjení kůzlata

    OdpovědětVymazat