neděle 2. prosince 2012

20 TIPŮ JAK UDĚLAT DOBRÝ FOODBLOG

Ano, je to tak, dnes s vámi čtenáři zkusíme sdílet něco ze svého know-how. Bez záruky & zadarmo.

1) Objevte díru na trhu. Vyplňte ji.
Když jsme přišly s blogem my, nikdo v ČR nepsal o jídelnách a menzách a my tuhle díru vyplnily. To samé udělal před lety pan Cuketka - nikdo v ČR tehdy zkrátka a jednoduše nepsal foodblog.
2) Buďte kontroverzní.
 Náš kamarád a módní bloger Czech Fashionisto Víťa Ivičič v jednom rozhovoru řekl, že "dobrý blog vzbuzuje kontroverzi." 

To je naprostá pravda. Nemusí jít o hejty menz, kantýn nadnárodních společností a mizerných rautů.

Konzervovat jídlo kvašením, v době kdy je běžnou praxí šoupnout do všeho 5-15 éček? To je kontroverzní a blog ZKVAŠENO díky tomu neunikl nejen naší pozornosti.

Kluk, který zvládne makronky líp než 1 Iveta Fabešová a 9 jejích klonů dohromady? To má koule, stejně jako pekařský blog Honzy Hlada SWEET LITTLE SOMETHING. I to je kontroverze.
Z blogu Zkvašeno.
3) Jednoduchost.
(pokud přemýšlíte, proč jsem tady k tomu bodu nic nepřipsala, nepochopili jste ho)

4) Komentujte. 
Ano, rozumíte tomu správně, komentujte naše články a nechte pod nima třeba i link na svůj blog.
Možná vám to jednou vrátíme. Jste součástí virtuální komunity, tak se podle toho chovejte.

5) Vylezte ven.
Když budete doma čumět do obrazovky, přijdete o tu skvělou příležitost všechny na party v opilosti nutit, aby okamžitě lajkovali váš foodblog. Prý se tomu taky občas říká networking...

6) Udržujte kontinuitu.
Je to hodně nepříjemné, ale čtenáři vás začli číst patrně právě proto, že recenzujete jídelny (lanýžové pomazánky, koktejly z Moëta...) a pravděpodobně se jim nebude líbit, když jim zčistajasna začnete servírovat to druhé. Kecám, nebude se jim to líbit zcela určitě. Když volíte téma blogu, volte dobře.

7) Hyperlinkujte.
Hyperlinky jsou hypersuper. Čtenářům ušetří čas, pomohou se zorientovat v textu a lépe ho pochopit, ti na které odkazujete zcela jistě ocení reklamu zdarma a třeba si vás díky tomu i všimnou.

8) Nesyslete si svůj úspěch pro sebe.
Lidi závidí a Češi závidí ještě dvakrát tolik co jiný lidi. Rychlé šípy radí - podělte se o úspěch!

Dostali jste kartón Nutelly zdarma? Co takhle jich pár poslat mezi fanoušky?
Znáte dobrého foodblogera, o kterém málokdo ví? Sdílet jeho blog na Fejsu vás asi nezabije, co?
9) SEO.
Dokázal to (skoro) pochopit i můj peroxidový mozeček, dokáže to i ten váš. V praxi jde o to, jak vysoko si hačáte v žebříčku hledání na Googlu, což ovlivňujete např. volbou nadpisů, klíčových slov a témat.

Asi takhle: Nadpis "Recept na noky se špenátem a sýrem" vám na blogýsek přivede víc lidí než "Ňamka parádní na odpolední hlad." Doporučuju nechat si vyjmout básnické střevo a nějak strávit věcnost.

10) Neberte se vážně. 
Prý se na to umírá a na internetu obzvlášť. To jako fakt. Chcete přece, aby vás lidi měli rádi? Že ne?!

11)Berte vážně svůj Fejsič.
Facebooková stránka může pro váš blog zajistit období honosti a přílivu čtenářů srovnatelné s obdobím záplav v deltě Nilu. Nezapomeňte se o své stránky starat a kromě článků z blogu sdílet dostatečné/přiměřené množství zábavného obsahu. Fantasticky fungují hlavně fotky/obrázky.

12) Poslouchejte.
Velké procento anonymních komentářů na netu jsou sračky. Když vás někdo pošle do prdele třikrát, patrně to nic neznamená, ale pokud se to opakuje v každém komentáři, asi by bylo fajn něco změnit.
13) Vaše fotka.
Blogy jsou v jistém smyslu cosi jako mini reality show a i když nepíšete o věcech spojených se vzhledem, čtenářům to dává pocit, že vás znají, či nějakým způsobem sledují váš životní příběh.

Navíc se vyvarujete se situacím, kdy sedíte v tramvaji a vedle vás (váš blog) někdo nepokrytě pomlouvá. True story. Lidi jsou voyeáři, tak se s tím nějak vyrovnejte. Ale POZOR:

14) Vyhněte se deníčkovým kecům.
Jasně, první čtenáři vašeho blogu budou vaši kámoši, kteří znají vašeho psa, milence i inside joky. Zbytek světa je ale nezná a náhodný čtenář, který narazí na váš blog tuplem ne, i když budete mít opojný pocit, že tomu tak není. To je normální. Když už tyto detaily zapojujete, dělejte to s citem. 

15) Lidi nečtou, lidi koukají.
Pokud to co máte říci, není fakt BOMBA, vždycky pomůže založit svůj blog na obrázcích a videích.
Lidská lenost vládne světu. Nebo si myslíte, že by někdo vymyslel kuchyňskýho robota, kdyby ne?

16) Doména.
Pokud to s blogem myslíte vážně, kupte si co nejdřívě doménu stejného názvu ideálně s koncovkou .CZ. Je až neuvěřitelně snadné se v této oblasti spálit a to i cizím přičiněním (u nás např. TU a TU).
Nechte občas někoho, kdo se věnuje podobným tématům nebo má podobný styl psaní jako vy napsat článek na svůj blog. Nové jméno přivede nové čtenáře (jo, jeho/její kámoše) a obohatí blog o obsah.

18) Celebrity.
 Fungují. Na 1234%. Nemusíte nutně přinést report přímo z Pohlreichovy kuchyně, ale zkuste třeba vyvzpovídat prominentního foodblogera! U nás si přihřál polívčičku např. Tomio Okamura, David Rath, Miloš Zeman, Vladimír Franz nebo jedna medializovaná britská dětská foodblogerka.

19) Praktické informace.
Osobně mě baví hlavně bavit, ale nevěřili byste, jaký HLAD je na českém internetu i třeba i po tak pitomých návodech jako je barvení vlasů červenou řepou. Ano, přesně tak, sem patří i tenhle návod.

20) Délka.
Znáte interntovou zkratku TLDR? Too long, didn't read. Mně osobně jí poslal do mailu Attila z 1000 věcí, co mě serou, když jsem mu chtěla napsat výše zmíněný guest post. Takže tak. A už končím.

P.S. A hlavně - EXPERIMENTUJTE. Váš blog je vaše hřiště a na něm to posrat můžete. Dosytosti.

8 komentářů:

  1. Perfektní, bryskní vyjadřování a práce s jazykem. TLDR? → DWR - definitely worth reading.

    OdpovědětVymazat
  2. I love Vyvarovna.com, děkuji za Zkvašeno, to je hodně dobrý.

    OdpovědětVymazat
  3. Fakt dík za Zkvašeno!!! To jsem tuze potřeboval:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Já zas dík za Sweet Little Kluka! To byl můj chybějící článek v seznamu baking-blogs. <3

    OdpovědětVymazat
  5. skvělý článek a myslím, že nejen pro foofbloggery přečetla jsem 2x což se stává málokdy =)

    OdpovědětVymazat
  6. Super článek, děkuji. Beru si ho jako inspiraci. Zrovna začínám vytvářet svůj foodblog podle návodu https://youtu.be/tLxp5XX_4QE Jak bud mít hotovo, určitě se pochlubím. Díky moc, Eliška

    OdpovědětVymazat