pondělí 29. října 2012

100% KOŠER: IZRAELSKÉ GASTROZÁŽITKY

Strávila jsem měsíc v Izraeli. Pokud jde o gastronomii, je to skutečně země zaslíbená. Na čem jsem si pochutnala?

1# Šabat šalom: První šabatová večeře. Budoucí student ješivy v Jeruzalémě mi vynadal, že jsou trojúhelníky asymetrické, jelikož se neskládají jen z jednoho druhu příborů. /Soo sorry for not keeping kosher./
2# Nevím jak to máte s hummusem vy, ale pro mě to byl ráj. Pro představu: V supermarketu velikosti standartního Albertu mají zruba 30-50 značek, druhů a velikostí, které stojí od 25 do 150 Kč (100g -1kg balení). Kupovaný vyjde výrazně levněji než domácí výroba & v ledničce vydrží cca týden (na luštění etikety čtu hebrejsky moc pomalu proto budu věřit, že je to absolutně bez éček).
3# Kafe. Ranní, odpolední, večerní a všechny další. A všechny dobrý. / Americano s kakaovým práškem a skořicí ze školního bufetu 25 Kč, arabský kafe s kardamonem, ice coffee či špíš kafová ledová tříšť 25 Kč, arabský kafe a vanilkový rozspustný Nescaffe u známých./
Zdejší kafe je tak dobrý, že jsem neváhala podstoupit cestu letadlem v šesti tričkách a dvou svetrech, abych si ho kilo přivezla domů. Tímto zdravím biatches z aeroliní Smartwings.
4# Trh se hebrejsky řekne ŠUK. Když jsem to řekla Hannah, její první reakce byla "tak to asi šukáš fakt hodně, co?". No jako jo.

Čtvrt kila čerstvý máty a ten samej objem rukoly a listů citrónovníku celkem za 50,- jinde nepořídíte.

5# Tohle sem vlastně dávám hlavně proto, abyste mi pořádně záviděli. Fresh na druhou, tak nějak
6# Menza University of Haifa: Aškenazi meets Mizrachi aneb míšení kulturních tradic aneb už jste měli  řízek s bramborovým salátem v pitě? Můžu vám říct jedno - je to normálka. Samozřejmě jsem ho nevyfotila.
7# Děláme si vlastní pitu. FYI, ta z obchodu byla výrazně lepší.
8# Samovařeníčko: Prohlašuju se za největšího Babicu od 33° rovnoběžky dolů. Pro představu, na obrázku najdete např. Brambory se sekanými listy citronovníku, ruskou smetanou a karotkou karamelizovanou v třitnovém cukru z pytlíku ukradeném ve školním bufetu NEBO pitu s rýží, čočkou, bharatem a cibulkou na másle s humusem, rukolou a dipem z ruské smetany, okurky, máty, listů citrónovníku a chili.
9# 100% KOŠER, 100% BIZÁR. Aneb co může být víc sexy než jarmulka s logem Starbucks.
10# Smartwings. Welcome home snídaňka nad středomořskými vodami. Kdyby šlo otevřít letadelní okýnko, patrně o ní ty vody obohatim (...)
 Co vy, byli jste tam? Chutnalo vám? Tipy na nějakej kvalitní non-touristy košer podnik v Praze?

 P.S. Nechci to tu zahlcovat dovolenkovejma fotkama, zájemci nechť se pokochaj na ZDE facebooku.

7 komentářů:

  1. Jo jo, v Izraeli jsem byl začátkem 90. let a doteď vzpomínám hlavně na jídlo. V hospodách báječnej hummus k pivu a stánky s falafelem, kde se člověk nacpal k prasknutí těma všema skvělejma přílohama.

    OdpovědětVymazat
  2. Je to tu samý potrhlý pošuk. :-D

    OdpovědětVymazat
  3. V Praze se to da jist a zaplatit jedine v Bet Chabad :-D

    OdpovědětVymazat
  4. V Izraeli jsem strávila osm dní na začátku března. Přibrala jsem čtyři kila a za těch osm dní měla hlad jen jednou. Do hodiny už zase nebyl.. Mám ráda Izrael :D

    OdpovědětVymazat