čtvrtek 10. května 2012

DALŠÍ META: ZPÁTKY NA ZÁKLADKU

Jak už jsem avizovala překročila jsem další pomyslnou metu, rozhodla jsem se využít příležitosti a nechat se pozvat na vskutku romantický obídek do školní menzy. A ne, nejsem pedofil, ačkoli jsem si tak chviličku připadala, pozval mně plnoletý (občanka- checked) fanoušek (ano, máme fanoušky, neuvěřitelný!) Vývařovny (díky.).
Trik je ten, že do školní jídelny základky v Resslovce chodí i studenti nedaleké obchodní akademie.
Ale už žádný zdržovačky a mrknem se rovnou na náš obídek.

Menu:
Jednoduschost podle Drahomíry.


Colinda?!LOL!

Jednotka a dvojčička (vidíte ten typický UHO znak? Uho musí být lehce skelný, jak rybí oko).
Jednotka: kuře ve světlém UHU (kuře na divoko) a rýže (fancy verze s kukuřičkou), Dvojčička: květákový placičky s tarhoňou (taková těstíčková zavářka), zelenina, to všechno na listu čínskýho zelí (!)
Já měla dvojčičku. Placičky mě potěšily, jsem prostě květáková, chuť byla ok, chápu, že výrazný experimenty s kořením se asi na základce nedají praktikovat, takže beru. Nojo...ale tohle teda neplatí pro tu parodii na zeleninu...jasně, zeleninka pro dětičky je jasná volba, ale jak se maj děti naučit jíst vařenou/dušenou/whatever zeleninu, když to, co jim předkládá jídelka je rozvařená mražená mochovská pravděpodobně bez použití soli nebo čehokoli jinýho?!

Mateřská? Tak to je šok!

"Čau kluci, nevadilo by vám, kdybych si vás vyfotila jak si hrajete s tou rejží?" Asi budoucí kreativci nebo co...

Nečekám zázrak, čerstvý bylinky nebo cokoli, ale tohle teda prosím...nevím, jestli si paní při vaření odskočila na dvacetiminutovýho turka a cigáro, ale ani já s pořádnou kocovinou to nerozvařím do takovýhle přeměny skupenství a následně nepoložím na dva listy čínskýho zelí. Nebrat.
Jediná věc, která byla co se týče zeleniny plusová byla syrová mrkvička, kterou jste si mohli vzít u okýnka a chroupat tzv. "na zajíce". Otázka je, jestli to ocení cílová skupina. Možná by to ocenili spíš v Ogilvy...
Kuře alá světlý UHO je klasika, která neurazí, veselá rýže s kukuřicí (zbytek mochovanky z dvojčičky?) spíš potěšila.
Velkým zklamáním pro mě byla polívka- ta se totiž nekonala a můj hostitel mi vysvětlil, že když je ten den dezert (no o tom si taky něco řeknem), tak není polívka. Pro mě fail na druhou.
A je tady dezertík, ehm, jogurtík s čtyřmi, slovy čtyřmi cereálními (muhehe) polštářky, který znám jako "Jeníkův lup"...upřímně jsem tak trochu nevěděla co si o tom myslet. Příště spíš polívku.
Dezert umocněný rozpaky...

Celkový dojem: pedofilní pocit pohltily rozpaky, návrat do minulosti.
Ok, tak tohle pro mě byla novinka, naštěstí už došlo...
A teď trošku tý stravovací kultury:
Neškrábej.

Umej se.

Jen někdy.
Gastropoezie

Tak co? Čím to je, že jsem měla pocit, že jsem se vrátila v časoprostoru do dob kdy jsem do školní jídelny chodila já sama? Co znamená ten mochovský zásek? a výběr dezert x polívka?



13 komentářů:

  1. od téhle reportáže jsem fanouškem taky

    OdpovědětVymazat
  2. Aaaa, kdybych nevyzkoušela na vlastní kůži, neuvěřím... :))) Díky moc, Vývařovna je super, ale tenhle příspěvek mě absolutně dostal (rozuměj hodně potěšil :)). Kéž by přispěl alespoň trošičku k proměně českého školně - stravovacího systému do nějaké přijatelné podoby. Současný stav je zoufalý... :(

    OdpovědětVymazat
  3. Nám vždycky dávali na gymplu puding s jakýmsi sirupem, pracovně se tomu říkalo puding s hlenem (což přesně vystihuje jak to vypadalo)

    OdpovědětVymazat
  4. už chápu proč se někteří studenti obchodky vydají raději o pár ulic dál na oběd do střední chemický :)

    OdpovědětVymazat
  5. základka klasika, ale já jsem chodila na gympl, takže kvůli těm malým hajzlíkům nám jídlo opět nijak moc nesolili ani neochucovali...proti tomu je menza na Albertově Alcron

    OdpovědětVymazat
  6. Poslední anonym: No fuj, Albertovská menza, taková plísňácká kobka! :)

    Co se týče nsouboje dezert x polívka, tak já bych klidně brala jogurtík místo celerový polívky, která byla hitovka u nás na základce.

    OdpovědětVymazat
  7. Já su taky fanda:-)
    Mám pocit, že na nevalné chuti školních jídel se podílí více faktorů.
    První sou prachy - nevím, kolik přesně musí stát jídlo, ale je to určitě málo na to, aby se dalo vařit lépe a z lepších surovin.
    Druhý faktor jsou infantilní předpisy, které se mají ještě zpřísňovat. (povídala šéfová ve školní jídelně, kam chodí moje dítě, že jim chtějí zakázat např. masové vývary, budou prý muset kupovat polotovar a la kostka masox)
    Třetí je osazenstvo kuchyní - s ohledem na "výši" platu nikdo nemůže čekat vysokou kreativitu personálu.A to jim ještě uberou...
    Čtvrtým je vlastní přístup dětí a potažmo rodičů - těžko vařit dětem, který jedí pouze hranolky, hamburgra a smažák.

    OdpovědětVymazat
  8. NO ty vole, co je špatného na masovém vývaru? To by zrovna mohli zakázat i v restauracích, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mno, ve spoustě "restaurací" bych ho teda rozhodně zakázala...

      Vymazat
  9. Pár zhudebněných lahůdek:
    http://youtu.be/VSscT5VvSEE

    OdpovědětVymazat
  10. Tu básničku napsal tuším Appolinaire, takže žádná nízká kultura.

    OdpovědětVymazat