pátek 24. února 2012

SPÍŠ NE NEŽ JO, ŠÉFE!

Tak dneska z trochu serióznějšího a delšího soudku. Zavolají mi dříve z Lidovek nebo z Hospodářek, abych pro ně recenzovala? Zavře Imperial?
 Byla jsem v Imperialu na pracovní snídani už tolikrát, že se konečně nebudu rozpakovat vyjádřit. Je to tragédie. Ani nevím, kde začít. Možná u polemiky, jestli si Zdeněk, kterého se Karol vůbec nebála uvést jako svého kuchařského idola v našich profilech, upletl na sebe bič, když nás všechny učil vyžadovat standard tak vehementně, až se to ve finále obrátilo proti němu; na druhou stranu Café Imperial v televizi zpropagoval takovým způsobem, že jej spousta začínajících gurmetů pojala za domnělou oázu nejen dobrého jídla, ale i dobrého servisu. Původní veliké očekávání a nadšení se okamžitě mění ve stejně velké zklamání.

Nebo spíš začnu u toho, jak to bylo dnes. Na schůzku jsem dorazila s desetiminutovým zpožděním, když už byli všichni usazeni. Mou šusťáková parku (parčičku) s impozantním blitkovým vzorem (dárek k narozeninám od Pakočky), jejíž styl bych nazvala hipsterskou elegancí, si obsluha musela vyložil spíše jako styl "santusák", protože se zřejmě báli, že chci obtěžovat hosty a ptali se, zda mi můžou pomoci, ještě než jsem stačila dovřít dveře a sundat kapuci. Ale to už jsem  mířila ke svým kolegům sedících u stolu bez jediné volné židle. Číšník stojící metr ode mě spěšně odběhl přerovnávat ubrousky, aby nastalou situaci nemusel řešit. Stála jsem dlouho na místě, ačkoliv kolem mě prošlo několik čísníků, a nakonec jsem si o přisunutí židle musela sama říct. Vzápětí přišla obsluha, aby odnesla všechny jídelní lístky, aniž by zaregistrovala nově příchozího. Pak přišla další servírka, která se mě ptala, co si dám k pití. Řekla jsem si o jídelní lístek. Objednala jsem si cappuccino, které jsem sice dostala relativně brzy, ale bez sklenky s vodou a navíc, když si v tak impozantním prostředí dávám kávu za 60 Kč, logicky čekám větší úroveň. Nechci hrnek s nápisem Lavazza, který distributor kávy dodává zdarma. Chci artdecový skvost. Dnes jsme si vyjímečně nedávali nic k jídlu, ale to neznamená, že bychom si nedali další pití - nejen, že liknavá obsluha míjela náš stůl několikrát, aniž by odnesla očividně prázdné hrnky a skleničky - když je odnesou po dvaceti minutách (opravdu, čísly 20), ani se nezeptají na další přání. A tak u stolu sedí osm jednajících lidí, z nichž polovina nemá co pít, a druhá polovina má před sebou použité nádobí. 


Podávaný čaj vypadá mnohem lépe, maximálně ovšem pět minut po dopití. Dalších dvacet kazí dojem - a pověst.

Na předchozí snídani beze mě - byla jsem totiž v Berlíně na soukromém gastrosoustředění - si má kolegyně Lucie dala Francouzskou snídani (155 Kč), podle lístku sestávající z máslového a čokoládového croissantu, bagety, másla a džemu. Máslo a džem dostala zabalené v plastu. To je asi stejné faux-pas, jako když opodál ve snídaňovém bufetu pro hotelové hosty nabízí trojúhelníčky taveného sýra Dr. Halíř (na fotce je jiný, ale minule byl Dr. Halíř, fakt). Když jsem se o tomhle bavila v Berlíně během exkurze do německé školní menzy s fashionistou Víťou, který vystudoval střední hotelovou školu v Rakousku, byl v šoku. Jeho názor bych shrnula tak, že v luxusních restauracích spočívá luxus nezbytně i v poskytovaných službách. V luxusní restauraci se má host "namáhat" co nejméně a vše má dostat patřičně naservírované. A samozřejmě, když dojí, má být vše odservírováno, a ne, aby se host musel ještě čtvrthodinu koukat do prázdného talíře.
Hotelová snídaně: a to jste věděli, že Imperial má pět hvězdiček?

Na další minulé snídani jsem si objednala Anglickou snídani, jejíž součástí jsou i toasty - dostala jsem je studené. Za účtovaných 199 Kč se na to nedá říct nic jiného než "TRAPAS". Když jsme šli do Imperialu úplně poprvé, objednali jsme si nejprve džus (obsluha se nás ptala, co si dáme k pití ještě předtím, než jsme dostali lístek, jehož součástí je ten nápojový; velmi častý český prohřešek), a až po pročtení lístku jsme si objednali Americkou snídani. Její součástí je i káva nebo čaj dle výběru hosta. Čekali jsme, že se nás obsluha sama zeptá, co si dáme k pití v rámci menu, ale nestalo se tak. Chyba, vše se zřejmě musí nahlásit, asi jako v Mekáči. Vzhledem k tomu, že o vás obsluha projeví zájem jednou za hodinu (pokud tedy nemáte bundu ve stylu hipsterská elegance a najednou se neobjevíte ve vchodu), dostali jsme onu kávu s čajem až poté, co jsme snídani dojedli. 

Nepotřebuju jít do Imperialu na oběd nebo na večeři, kdyby mi někdo chtěl oponovat, že nemám dostatečné srovnání. Nezajímá mě to. Podniky, jako je Imperial, si, alespoň pokud se prezentují tak, jak se prezentují, si nemůžou dovolit žádné pochybení. Místo toho se zdá, že je to to jediné, na co se tam můžete spolehnout. Jídlo, pokud nebylo studené, bylo vždy dobré - nebudu psát vynikající, v podnicích, jako je Imperial, přeci čekáte nějaký standard. Obsluha, která je buďto znuděná nebo nesladěná nebo třeba obojí podniku nesmírně ubírá.  Těžko říct, do jaké míry si je toho Zdeněk Pohlreich vědom a zda se s tím snaží něco dělat. I kdyby třeba začal, už je mi to jedno. Pokud do Imperialu půjdeme i příště (ledaže byste měli tip na dobré místo v okolí Florence), půjdu tam s vědomím, že je to podnik, jehož prestiž je jen iluzorní, aspoň to jsem si říkala, když dnes několikrát prošel Zdeněk Pohlreich kolem našeho stolu a já si v hlavě dávala dohromady tenhle článek.

38 komentářů:

  1. Popojeďte na Křižíkovu do Šálku :)
    http://www.scuk.cz/d/muj-salek-kavy/#

    OdpovědětVymazat
  2. Když lítám hladová po Florenci, tak Palanda (to je v podstatě naproti Zdendovi) a nebo jedu na Křižíkovu do Krystalu

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím, že čekat 20 minut na odnos nádobí je trapas, ale jinak mi přijde, že se hledá chyba za každou cenu, podle tématu a nadpisu jsem čekal nějakou větší šťávu. Ano, jak je předestřeno v úvodu, Pohlreich si o to přímo říká, aby ty chyby někdo hledal, ale kromě Dr. Halíře mi chybí prvek senzace :-) Jsem trochu zklamaný. Kde je kombinace kritiky a břitkého humoru z recenzí menz?

    P.S.
    Taky si myslím, že se vychází z chybné premisy, že Imperial je "Luxusní" podnik, je to vyšší solidní podnik, co "klame" interiérem.
    Přiznám se ale, že opravdu nechápu ten taveňák, to je hnus i kdyby to bylo balené v plátcích zlata, to nemusí být ani Dr. Halíř :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má pět hvězdiček, to znamená, že by luxusní být měl.

      Vymazat
    2. Co to jako je 5 hvězdiček? to je kulový :)Jako patří Café Imperial mezi top 10 podniků v Praze i podle povrchního (snobského) pohledu? těžko... Chápu snahu autorky o osvětu, ale trochu mi to připomíná článek, kde se Macek snažil za každou cenu sestřelit Maze (blahé paměti). Co bych chtěl říct, že lidi, co se orientují v gastronomii, moc dobře ví kam CI patří. Já si chci prostě jen na vývařovně přečíst funny článek, což tenhle zas tak není... (v porovnání s jinými, opět vyzdvihuji recenze menz, syntéza vtipu a kritiky namíchaná ve výborném poměru)

      Vymazat
  4. wtf? maslo a marmelada v plastu? Ve Vidni i v te nejzakopanejsi spelunce, dostanete kralovskou snidani sestavajici z krupavych housek,misky masla a misky vyborny marmelady, hrnku dobryho kafe, pomerancovyho dzusu a sklinky vody.To vse v nominalni hodnote 3 eura. kde je u nas porad problem, ptam se ja?.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi v tom, že se nehovoří o zakopané špeluni ve Vídni, ale o lepší hotelové restauraci v centru Prahy.

      Že jsou máslo a různé zavařeniny servírovány hygienicky, považuji za samozřejmé. Ale asi nemám dostatek zkušeností s hotely (pouze Německo, Švýcarsko, Irsko a Francie).

      Vymazat
  5. Souhlasím s Radkou. Palanda pár metrů od Imerialu je v pořádku. Objevili jsme ji nedávno a rádi se tam vracíme (hlavně kvůli salátku a burgrům).

    OdpovědětVymazat
  6. Teda..hmm...no je fakt, že lepší servis (co se sestavy snídaně týče) jsem měla v Jugendherberge

    OdpovědětVymazat
  7. Chodím kolem a nikdy jsem si "Palandy" nevšiml, musím příště koukat kolem sebe a zkusit.

    OdpovědětVymazat
  8. Po větě "Když jsem se o tomhle bavila v Berlíně během exkurze do německé školní menzy s fashionistou Víťou, který vystudoval střední hotelovou školu v Rakousku, byl v šoku." mě přešla chuť číst dál. Předpokládám, že zbytek článku byl stejně kvalitní jako je pan Fašionista stylový...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak říká anonymní z 24.2., 8:45. V Rakousku dostanete ke snídani misky s marmeládou a máslem v kdejaké špeluňce... Člověk by od pětihvězdičkového podniku čekal něco jiného, ne?

      Vymazat
    2. Tys měl hlavně skončit číst hned po přečtení hlavičky blogu.

      Vymazat
    3. NJN, co od tebe čekat že.
      Tomu nad tebou, co se na něj nesmí odpovídat: však jste taky něco jinýho dostali.

      Vymazat
  9. Souhlasím s anonymem nade mnou, spojení Vývařovny s českým blogovým peklem (Víťa a jemu podobné existence) mě docela děsí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale Víťa není české blogové peklo. A je to náš kamarád. To se asi budeš muset posrat strachy, no. Nebo jako nevim.

      Vymazat
  10. Ja bych rekla, ze tenhle clanek by mel misto na blog putovat panu Pohlreichovi do mailove schranky:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč? Taková situace tam panuje již minimálně tři roky a jestli si Zdenda nevšiml, je to leda jeho problém.

      Vymazat
  11. Bez diskuse jsou faux paux studené toasty, (ne)reakce na pití ze snídaňového menu i to, co nesnáším ve spoustě českých podniků - a sice dotaz na pití před poskytnutím nápojového lístku, voda ke kapučínu měla být automaticky (v takovém podniku bych očekávala i nějakou domácí sladkou drobnost ke kávě, nebo aspoň čokoládku od Lavazzy). Čekání, nezájem obsluhy, nevšímavost se židlí jen dokresluje to, že personál není takový, jaký by měl v tomto zařízení být a majitelé s managementem o tom zřejmě neví.

    OdpovědětVymazat
  12. Nesahejte Zdendovi na Imperial nebo Vás rádoby sejme jako svého času gurmeta a snoba Macka za kritiku (přiléhavou) Divinis. Mackova recenze zde http://www.macekvbotach.cz/tak-takhle-tedy-ne-sefe/ a reakce na trapnou Pohlreichovu odpověď zde http://www.macekvbotach.cz/sefe-sefe/. Jak je mi Macek spíše nesymaptický, pak zde odhalil značný kulturní rozdíl mezi dvěma pány.
    K Imeprialu-klame tělem - poté , kdy jsem dostal ke kávě ledové mléko a obsluha nevěděla jaké mají pivo a následně mi o pivu, které tehdy měli, nedokázala nic říct, tam nechodím.
    Jídlo není špatné, ale obsluha je podprůměrná jak je uvedeno výše.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Né, my skutečně máme čtenáře, kteří dovedou aktivně číst text a brát při tom v potaz sociálně-kulturní kontext? Pláču dojetím.

      Vymazat
  13. Ještě, Hannah, vyhodit v "o nás" Imperial z oblíbených na snídaně. Abyste zachovala konzistenci názorů...

    OdpovědětVymazat
  14. Lavazza v pětipidihvězdičkové restauraci? Ou maj gád.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nad lavazzou sem se v italii posadil na rit. v 95% ceskych podniku je jedno, z ceho vam pripravuji kavu, kdyz nejsou schopni pripravovat a podavat ji spravne ;))). takze lavazzu bych nezatracoval ;). ale pokud v imperialu stale podavaji "turka" pripravovaneho tradicnim ceskym zpusobem ve vysoke sklenici s uchem, tak potespanbuh vzdy kdyz zdenda zacne mluvit o gastromomickem pornu. tohle uz je hardcore ;))))

      Vymazat
  15. ještě bych doporučil http://www.lagare.cz/, což máte od Pohlreicha co by kamenem dohodil.
    Jinak Imperial šel s kvalitou dolů, Divinis také, restaurace Ridiho také nic moc, hlavně ne za ty ceny, co tam mají..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sláva jim zatemnila mysl, skončí jako Jiří Pomeje. Není cesty zpět.

      Vymazat
    2. Do La Gare jsme na snidani zasli, prave kvuli lehkemu znechuceni z Imperialu. Servis to rano "napresdrzku" - zmatek, neinformovanost, vsechno trvalo (pokud vubec dorazilo)... Jidlo, odhlednu-li od imperialnich balenych masel a dzemu, objektivne horsi. Jinak na obedy do La Gare chodim pomerne casto i docela rada a nemyslim, ze bych na snidane mela nejaka prehnana ocekavani v kontextu toho, jak to v La Gare chodi.

      Nakonec se konal nervozni navrat k Imperialu... Takze diky za tip na Palandu. Vyzkousime.

      Co se tyce srovnani s obedy v Imperialu, je to stale stejny problem. Spravne prijata rezervace stolu jen s velkou nahodou (v prumeru mame uspesnost tak 70 %, nevim, jestli je to divnym jmenem), v kulajde si misto lisek (jo, cekala bych je za 85 Kc) plavou zcernale zampiony, tunak jako podesev (okamzite vracen, na druhy pokus OK), talire upatlane ze spodni strany, chrest spatne oloupany, obsluha ignorujici jakekoli snahy o ocni kontakt do te miry, ze informaci o nasi touze po strudlu a uklizenem stolu jsem personalu po dvaceti minutach cekani sdelila telefonicky. Kafe si radeji ani nedavam, kdyz vidim modry napis na hrnku. Ach jo...

      Vymazat
    3. Wow! To byl vyčerpávající seznam. A bohužel, všechno v něm sedí.

      Vymazat
  16. Mně tento článek připadá apriorně zaujatý a úplně mimo žánr food kritiky, do kterého chce zjevně tak nějak patřit... Do Imperialu chodím občas na jídlo a servis je vždy nadprůměrný, i když mají plno. P. S. Nádobí na stole je na místě, pokud si zákazník už nic neobjedná. Naopak trapné je nechat stůl před zákazníkem prázdný a ještě mu utrhovat nádobí div ne od huby.

    OdpovědětVymazat
  17. Drazí gastrokritici. Nesdílím vsše názory na Cafe Imperial. Byl jsem tam a stálo to za to. Jídlo vynikající, obsluha vzorná, ceny přiměřené. Asi jste byli v jiné restauraci...

    OdpovědětVymazat
  18. - na pracovní snídani tolikrát? Proč tam lezete, když je to tragédie? Nějaká forma neomasochismu?
    - Pohlreich CI v televizi nepropaguje vůbec.
    - kolegové netušili, kolik vás bude, že si klidně sedli ke stolu s málo židlemi? Nebo prostě čekali, že stejně nepřijdeš?
    - když chceš artdeco hrnek, tak nelez do CI, když určitě víš, že tam dávaj hrnek Lavazza.

    - tvá kolegyně neumí vyfotit ani máslo, ani džem, ani toho dr. Halíře? A to ti má někdo věřit? Recenzuješ snídani, místo které jsi byla na exkurzi???
    - Café Imperial nemá žádnou hvězdičku. U restaurací se jako o "hvězdičce" hovoří o té Michelinské.
    - Podnik Imperial nikdo nijak neprezentuje. To akorát ti, co maj v hlavě alternativně nasráno, mají pocit, že se do něj musí obouvat.

    - Do Imperialu půjdete i příště? To je ten neomasochismus?

    Možná mají v Café Imperial hrozný servis a hrozný snídaně, ale tenhle článek, to je absurdní odpad. Mackovi, který si Pohlreicha luxusně vychutnal, nesaháte ani přes úpornou snahu ani po kotníky.

    Mimochodem, chování obsluhy může v určitých malých mezích reflektovat chování hostů. Pokud je vaše blogová arogance dostatečně znatelná i v reálu, není divu, že na rozdíl od jiných hostů máte negativní zkušenost.



    Hlavní problém je v tom, že Pohlreich má svou TV show a vás tři slepice tak nějak nikde nechtějí, že?

    OdpovědětVymazat
  19. Vážení komentátoři,
    dovolím si dodat můj komentář a to přímo od zdroje - z Café Imperial. Jmenuji se Veronika Pekárková a pracuji v CI.
    Dnes se ke mě dostal článek o 10 fuj podnicích Česka z Lidovek a musím se za nás vyjádřit, protože to, co je v něm uvedeno, je opravdu "do nebe volající".
    Naprosto souhlasím s názorem z 20/11 9:35 od anonimní. Plně vystihl náš názor.

    I když je náš podnik v 5* hotelu, fungujeme samostatně. Koncept restaurace není být hyperluxusní restaurací, jako např. H.Cihelna, Essencia, CotoCrudo apod., což někteří hosté nevědí (nebo nechtějí pochopit) a posílají nám "chytré nápady" na vylepšení.
    snažíme se být restaurací střední až vyšší střední třídy, kterou si může dovolit(byť i třeba jen jednou za čas) co nejvíce hostů. Necílíme pouze na turisty a obchodní klientelu. To, že máme "vyprodáno" i na týden předem nám značí, že to asi neděláme špatně.

    Bohužel se vždy najdou hosté jako ty 3 slepice s fashionistou, kteří mají jiný pohled a jak bylo uvedeno, masochisticky hledají sebemenší chybu. Mimochodem dámy, nabídku snídaní jsme už před více než měsícem změnili, takže máte staré informace v novém článku. To dost vypovídá o tom, jak objektivní jste...Proto o Vás nikdo moc neslyšel?

    Kávu máme Illy.
    Pan Pohlreich opravdu CI ve svých pořadech nepropaguje. Mohu Vás ujistit, že hnidopichů a závistivců jo tady v komentářích se najde pořád dost a dost.

    Veronika Pekárková
    Cafe Imperial

    OdpovědětVymazat
  20. mne v CI chutna a obsluha je naprosto famozni, nikdy nebyl sebemensi problem. mozna je to tim, ze se oblekam normalne, takze s bezdomovcem si me opravdu nikdo nesplete. po precteni vetsiny clanku z blogu mam pocit, ze autorka je pekne mimo. od cloveka, pro ktereho je nejvetsim gastronomickym zazitkem smazak v trojobalu a drstkova na stojaka, vyzniva takovato kritika vic nez trapne. vratte se prosim k svym oschlym majonezovym chlebickum, CI urcite nebude mit problem s navstevnosti, pokud tam prestanete chodit.

    OdpovědětVymazat
  21. CI je lehce nadprumerna restaurace v v hezkym prostredi a tak je to i prezentovano jak Pohlreichem tak vsemi kteri s tim maji co docineni. Nikdo netvrdi ze je pro high society a odpovidaj tomu i ceny ktery jsou relativne rozumny s ohledem na to kde clovek ji. Samozrejme maj co zlepsovat. Upatlanej talir, nevsimava obsluha, studenej toast to jsou veci ktery by nemely bejt nikde.

    OdpovědětVymazat
  22. Zkuste kavárnu Tobruk na Petrském náměsti, hned vedle

    OdpovědětVymazat