neděle 12. února 2012

KDYŽ JE ZIMA JAKO V NORSKU, JEZTE JAKO V NORSKU

Štítek se jmenuje: gastro zážitek na který jsem se těšila jako malá holka na Ježíška. Můj letošní gastro-Ježíšek byl totiž norská velryba.
Lov velryb je skoro plošně zakázaný, povolený je v Japonsku (na vědecké výzkumy, aka nevěřte japoncům ani nos mezi očima), v Norsku a některým původním obyvatelům Aljašky a přilehlých oblastí (Inuiti a tak podobně, rozumíme si). Tenhle kytovec přiletěl z Norska.
Modří vědí, že velryba je savec, proto i její maso bylo takové....ehmm spíš savčí než rybí? Flákota byla rudá, místy skoro černá.
Tradiční norská velrybí večeře: velrybí maso, maccaroni a chřest. Zní to trochu zvláštně, ale funguje to. Koření se jenom espéčkem a muškátovým oříškem. Maccaroni se dovaří v mléku. Velryba se nejdřív prudce smaží na másle a pak se i se sosíkem a trochou vody zaprášená moukou vaří v kastrůlku podobně jako guláš. Chřest v páře.
Jak chutná? Jako hovězí nebo koňský, teda pokud by krávy a koně žili v moři, anebo třeba jako kráva nadívaná rybou? A všem arogantním veganům se tímto omlovám, ale upřímně říkám, bylo to hodně dobrý, díky, ráda jsem se stala součástí vědeckých experimentů na lidech.
A jako dezert zkuste norský lékořice. Překvapení.
P.S. Díky za večeři.
P.P.S. Díky týhle večeři jsem bohatší o zásadní informaci svého života: lední medvěd má penis s kostí. Asi ta zima.

17 komentářů:

  1. Já nejsem sice vegan, ale jen tak ze zvědavosti požírat ohrožené druhy je kurvárna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no ale musí to být nezapomenutelný pocit :-)

      Vymazat
  2. P.P.S.: Nejen lední medvěd, ale všichni savci - krom člověka :)

    OdpovědětVymazat
  3. Proudoveletadlo12. února 2012 v 4:03

    Ondrej: Já sice nejsem vegan, ale myslím, že velryby lovené v Norsku nepatří mezi ohrožené druhy. Dokonce jsem někde četl, že jich tam přibývá.

    OdpovědětVymazat
  4. Přesně tak, stačí zagooglovat: http://www.nekorektne.com/2009/08/norsko-myty-legendy-kolem-lovu-velryb.html

    večeře byla připravena stoprocentním norským norem. Koně jsem taky jedla s holkama z jižní itálie, kde je chov koní na maso běžný jako u nás prasat- klima u nich vepříkům nepřeje, proto chovají železité koně. žádný drama, no stress. Naše moudrý babičky říkaly, jez doma co máš v cizině co ti dají.

    OdpovědětVymazat
  5. Ja, mam tedy ten odpoved z norskyho vedecky nazor.
    ecologicky zpusob jidlo je starat se o sve prirodu, tam kde zijes. V globalnim pohledu je to trapas jist velryba. faktum ze v japonsko a v norsko lovime velryba je z morsky vedeckym ekologickym pohledu. jde to o prorodni balance ecosystemu na specifickym miste. V vedeckym zpusob muzeme drzet pohled kolik jsou velryb, a to ze lovime urcitej malej cislo, kazdy rok, pomuzeme vlastni populace urcitej druh velryb zvetsit. Zni to mozna divny, ale zbyde vic jidlo na mladsi generaci velryb ktery maji vetsi sance prezit a nechat za sebe dalsi generace.

    Kuchar velryb

    OdpovědětVymazat
  6. Zajímavý článek, já na tohle maso moc nejsem...ale proč to nezkusit..
    Jinak, jestli ty lékořice chutnaj stejně jak ty z Finska, tak dobrou chuť :D

    OdpovědětVymazat
  7. Za dob mé mladosti se velryba prodávala ve Frionoru a byla to delikatesa.Chovat koně na maso je také v pořádku.Není na tom nic co by se dalo kritizovat.Vše má ale jeden háček. Loví se a konzumuje se tam,kde tato zvířata žijí.Nic se nikam nevyváží a vše se sní a spotřebuje na místě.Pak není žádný důvod se děsit a povykovat o ochraně zvěře a podobné.

    OdpovědětVymazat
  8. A kdyby vám nabídli "slepeckýho psa" (čili asi retrívra), dali byste si? Nijak ohrožený zvíře to není, v asii se přece taky běžně jedí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A proč ne ? Pokud vím tak to jsou psi chovaní na maso, ne jako domácí mazlíčci. Jiný kraj, jiný mrav a já se necítím povolaný někoho moralizovat. A mimochodem, viděli jste někdy jak mají telátka krásný oči ? Jenže originál "wiener schnitzel" chce holt svoje...

      Vymazat
  9. miluju vyhrocený lidi. ty bych si klidně dala.

    OdpovědětVymazat
  10. Velrybu jsem jedla jako malá. Teta nám jí tehdy přivezla z Jugoslávie. Pamatuju si, že mi chutnala. A klidně bych si to zopákla. Furt lepší, než jíst salát navlečená do pravý lišky.

    OdpovědětVymazat
  11. Na severu Norska jsou tyto velrybvy přemnožené a ničí celý ekosystém.Vlastně je to škodná která bere lidem tradiční obživu - lov ryb, protože velryby mají opravdu obrovský apetit a zátoky kolem nich jsou jako vyluxované. Stejný problém teď mají i s obrovskými kraby. Jejich lov je tedy v souladu s ochranou přírody.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no to určitě, velryby totiž ryby "nežerou"...jedině, že by byli rybáři závislí na lovu krylu

      pragueneedsmorestyle

      Vymazat
    2. Proudoveletadlo19. února 2012 v 4:38

      No flame: Možná bude lepší použít označení kytovci. A právě kytovci se dělí na 2 druhy - jedni se živí planktonem, druzí doopravdy žerou ryby. No a v Norsku se loví kytovci, kteří žerou ryby. Když se řekne velryba, je to zavádějící, protože kytovci, kteří mají v českém názvu slovo "velryba", ryby nežerou. Takže se myslím shodneme, že celý článek je vlastně hrozně zavádějící, špatnej a popouzející k nesnášenlivosti.

      Vymazat
  12. Já nesouhlasím s výrazem "maccaroni". Jsou to přeci kolínka.

    OdpovědětVymazat
  13. ja bych si dala obrovskeho kraba.

    OdpovědětVymazat