středa 22. února 2012

HLAD V HOLEŠOVICÍCH - DOBRÁ POLÉVKA

UPOZORNĚNÍ: Po změně personálu se podnik dramaticky zhoršil, UPDATE TADY -
"Změna personálu zlikvidovala podnik - (Ne)dobrá polévka"

Dneska se budeme věnovat polívkám, přičemž tyčový mixéry z toho vynecháme - můj, Hannažin i Pakočky, jestli teda nějakej má (je takovej výdobytek moderní civilizace kompatibilní s remoskou? --- pouč mě, Jano!). Můj původní plán byl udělat takový hezký, čistý overview pražskejch polívkovej podniků, jako jsou  - a teď jen namátkou - Polévkárna, Polévka je Grund, Bistro Soup & Salad nebo relativně nová Polífkárna. No, nemam čas to teď vobíhat, takže to bude jenom o holešovickým bistru Dobrá polévka. Ale nebojte se -  fakt dobrá je.
Uzmuto z Expats.cz, taky mjí k pražský polívkový scéně co říct
Takže rovnou k jídlu: Pracuju o pár ulic dál, takže jsem vyzkoušela nejmíň polovinu veškerýho sortimentu. Funguje to tak, že maj každej den v nabídce 3-5 polívek v ceně 29-59 (?) kaček včetně košíčku s pečivem. Polívky se každodenně obměňujou, s tím, že občas nějaká dva dny v řadě v nabídce vydrží, protože se prostě nevyprodá - v týhle chvíli nedovedu říct jestli je to prasárna a nedostatečně posh anebo přinejmenším chvályhodný - plejtvat jídlem se nemá, že. Ale asi to druhý.
Jak uzříte za chvíli, ČernoBobule fotí fakt strašně - odcizeno z yaxi.cz, cokoliv to má být (?)
Pokud polevujete v polévkách a zrovna vám nejedou, mají tu wrapy, sendviče a dezerty, občas se najde salát a nějaké hlavní jídlo. Ale zpátky k polívkám - dneska jsem měla perfektní tomatový krém, skvělý je i krém pórkový a - believe it or not - hovězí vývar s drožďovými knedlíčky. Bohužel mě celkem zklamala držťková z hlívy ústřičné, kuřecí kaldoun a hanácké kyselo - polévky nebyly dostatečně slané a okořeněné, v týhle oblasti má pan kuchař jistý rezervy.  Vyjma vývarů jsou obecně lepší polévky vegetariánské, neboť použité uzeniny nejsou vždy tak kvalitní, jak bych si představovala.
Pixelatá tomatová - potěšila <3
Mezi jedenáctou a jednou v Polévce bývá neuvěřitelně natřískáno, takže počítejte, že si v tuhle swnní dobu dost dlouho počkáte na místo k sezení nebo se přidáte cizímu stolu - je to tu normální a jde o celkem sympatický zvyk - teda pokud máte rádi lidi. Na úplně pozdní odpoledne to taky nenechávejte - může se totiž stát, že ty nejlepší polívky budou vyprodaný - holešovický lid je dravý a žravý.
Pórkový krém - paráda.
Jestli používaj bujón? To nevim. "Zdravej" feel Polévkárny (to je ovšem dlouhodobá srdcovka) tenhle podnik nemá, ale ostře slaná, agresivní vegeťácká chuť zdejšímu jídlu chybí a žáha mě po něm nikdy nepálela. Prostě za málo peněz hodně dobrý polívky.
Kyselo, důmyslně ukryté v rendlíku - not so much.
Pokud se budete mezi sedmou a sedumnáctou ve všední dny vyskytovat poblíž ulice Na Maninách, zkuste to.  Je to minutu od tramvajový zastávky Maniny směrem k vodě.
Meníčko najdete na Facebooku.
PéeS: Tejkevej - jo, jasná zpráva, ale připlatíte si za polystyrén na cestu a porce polívky i pečiva jsou menší. Aspoň mi to tak pokaždý když ho zvrhnu do klávesnice připadá.
Tejkautovej kuřecí vývar - lepší průměr. Na pozadí výplatní páska, za kterou si, drazí diváci TV Metropol, ta drahá jídla kupuju.
A do diskuze - kde nejradši polívkujete vy? Byl někdo v Polífkárně? A mám jít zase někdy do menzy? Pozvete mě někdo?

13 komentářů:

  1. Pro mě je pražská jednička určitě karlínská Polévkárna, ty jejich polévky mají šmrnc, o chačapuri nemluvě.
    Holešovice jsem zkusila jednou. Poprosila jsem o vodu z kohoutku a servírka mě začala poučovat, že "to se přece nedělá". Ani ty polévky mě tehdy moc nezaujaly, takže jsem tam od té doby nevlezla.
    Ale možná se pro Scuk účely obětuju, když Vývařovna dává palec nahoru :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja myslim, ze polevky jsou v mensach ta nejprijatelnesji jidla. Vetsinou chutnaji dobre...

    OdpovědětVymazat
  3. Cože na držkovce z hlívy se dá něco zkazit? Ne! :-O
    (Polífkárnu mám za domem, ale zatim sem ji nezkoušela. Ostuda, já vim.)

    OdpovědětVymazat
  4. Michala: Mně ta servírka připadá, jako že jí úplně netěší práce s lidma, nicméně po čtvrtý návštěvě si na mě nejspíš zvykla a začla být mírně milejší, ale i tak je tam co dohánět...pan kuchař je výrazně sympatičtější, jednou mi dal polívku na sekeru. Jinak Polévkárna je jenom jedna, o tom žádná.

    Anonymní: Dá, třeba nedat tam sůl a pepř. A koukej Polífkárnu zkusit & poreferovat nám!

    OdpovědětVymazat
  5. když už jste bloudili po Holešovicích, tak jste se měli zastavit v Chuťpointu, je to malý podnik (prodejna delikates a bistro) polívky mají 100% poctivé a ostaní jídla jsou vylmi dobrá.
    Chodíme tam s kolegiňkama z kanclu a je tam příjemná obsluha :-)
    doporučuju
    Jana

    OdpovědětVymazat
  6. Za mě teda vyhrává Home Kitchen. Sou trošku dražší ale polívky exkluzivní.

    OdpovědětVymazat
  7. Karol, nechoď už nikdy do menzy! Víťa mě vzal v Berlíně do menzy a byly na výběr tři polévky - jedna byla chřestová? Žijeme ve lži, ve strašné lži.

    OdpovědětVymazat
  8. Polífkarna je super, polívky dobrý za lidový ceny ve dvou váhovejch kategoriích a skvělý sladký koláče. Na druhou stranu jejich quiche nic moc. Každopádně stojízato.

    OdpovědětVymazat
  9. Polevka opravdu celkem dobra. Hezky interier.

    Lehce priotravenou obsluhu to ale zrejme moc nezajma, takze radeji posloucha v celku nahlas hrajici komercni radio s pekne vydatnymy bloky reklam a duc duc muziky, coz prehlusi chut i te sebelepsi polivky.

    OdpovědětVymazat
  10. What's up Dear, are you in fact visiting this web site daily, if so afterward you will without doubt get good know-how.

    Feel free to visit my site vakantiehuis duitsland particulier

    OdpovědětVymazat
  11. Greetings! I've been following your weblog for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Houston Tx! Just wanted to say keep up the fantastic work!

    My blog: france holidays calendar

    OdpovědětVymazat