neděle 8. ledna 2012

PRVNÍ LETOŠNI GASTROPODVOD A CO JSME PRO VÁS OCHUTNALY

Je to tak, je tady, první letošní gastropodvod. Jasně, když jsem si koupila šumivý víno Avanti mohla jsem to čekat, žejo. Nicméně vám vysvětlím okolnosti: během silvestrovskýho týdne jsem za nejrůznější brutka, demíčka a roséčka utratila docela dost peněz a tak jsem si řekla, že na komorní Vývař-véču jako aperitiv postačí sladší šumivý čůčo. Hele, nebylo to nejhorší, pokud si jednu lahev rozdělíte v pěti lidech a neopijete se tim, jde to. Krom toho mě velice nadchla viněta a její pozitivní poselství ("život je krásný" a pak vzadu trachtace o příjemném posezení s přáteli s tímhle sladkým květinovým zázrakem).

"Temperament a jižanské kouzlo"....jo, a vymakanej špunt.


Nicméně, tramtadadá, překvapení večera byl špunt: šroubovací. Včetně plasticky vyvedených "drátků" v plastu. Tak nevím, smát se nebo brečet? Každopádně to bylo odhalení za asi 50 kč a to se vyplatí!

S novým rokem bych taky ráda zavedla kromě termínu gastropodvod i optimističtější podrubriku: gastrodůvtip neboli kuchyňský DIY.
Můj první gastrodůvtip je tohle:


Jo, plátkovač na sýr. Jenže co dělat, když se vám rozbije škrabka a nožem to prostě nedáváte? Jo, plátkovač na sýr! Chápete? Brambory, mrkev, okurka, cokoli. Ale zas tak horký to se mnou není, protože k pochopení Ikea otvíráku na konzervy jsem musela použít youtube tutorial...ehm.

A závěrem ještě k Vánocům. Snad si nemyslíte, že jsme se nezúčastnily žádnýho vánočního večírku. S tombolou! A jen pro vás jsme s Karol ochutnaly její tombolu: luxusní francouzské konfitované kachní krky. To nepochopíš.
Karol se svou výhrou. Mňam.
To jsou ony. V sádle. 

Upřímně tohle ne. Shodly jsme se na tom, že i kočičí žrádlo je lepší. Sorry, drahá snobská a arogantní bio francouzská konzervo, ale už nikdy víc.

17 komentářů:

  1. To vypadá opravdu děsivě... což mě přivádí k myšlence mrknout na jídelníček, čím mě zítra asi vyděsí naše školní jídelna :-)))

    OdpovědětVymazat
  2. Ale ten špunt?Rozum mi zůstal stát.)....jako ale upřímně říkám, že zlejtbych se tim nechtěla. To musí být slušná kocovina.!

    OdpovědětVymazat
  3. K tý konzervě... Jak moc jste jí rozehřáli, pokud vůbec? Tyhle kachny jsou jedny z nejlepších. Dovez sem si je tušim že z Provence někde a kachní stehna z těhle konzerv jsou ty nejlepší co jsem kdy jedl. Musí se to ale dát do trouby a nechat to píct aby když se to otevře bylo to sádlo průzračný a mohlo se vylejt.. Tohle fakt nevypadá moc dobře..Samozřejmě nevim, jeslti se vám do toho nechtělo zkrátka protože je to kachní krk, nebo že to vypadalo takhle hnusně s tim sádlem okolo, protže sám jsem kachní krky nikdy neměl, takež ani nevim jak to pořádně má vypadat, aby to bylo správně...

    OdpovědětVymazat
  4. my sme si dokonca minule dali sumive vino so srubovacim uzaverom, ktore bolo modre(ziadne detske sampanske)! a nezomreli sme, ta tutti frutti prichut bola na nezaplatenie :D
    Nikavero

    OdpovědětVymazat
  5. Neni to nic hnusneho, jen je potreba vedet, jak upravit. Vse konfitovane z konzervy stačí opect na pánvi. Proc je tam tolik tuku? Protože to je KONFITOVANE. Mozna to chce někdy vedet víc o surovine, ale jinak Vám fandím.

    OdpovědětVymazat
  6. To Avanti sumive nebolo nahodou bezalkoholicke, kedze tam bolo napisane Light?

    OdpovědětVymazat
  7. Gésiers de canard jsou kachní žaludky, ne krky. Oni to tam běžně jí, třeba v salátech. To jen tak na okraj :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Lhali nám!u tomboly nám bylo řečeno (prý francoužštinářem), že to jsou krky. OMG, my jedly žaludky?!wow!

    OdpovědětVymazat
  9. opravdu, ani google nelže, omlouváme se za dezinformaci, ale byly jsme pod vlivem tomboly, vánoc a avanti.

    OdpovědětVymazat
  10. Jak už tu někdo řekl, jsou to kachní žaludky a mají odporně jedovatě modrou barvu. A je lepší je v tom sádle osmahnout ;)

    OdpovědětVymazat
  11. Ale tak o to nejde. Jde o kouzlo okamžiku a odhodlání ochutnat pro vás. (Na konzervě samozřejmě nebyl návod, aspoň vidíte, jak byla arogantní, husa jedna!)

    OdpovědětVymazat
  12. Mňam, kachní žaludky bych si fakt dala, a ani by nemusely být konfitované a dokonce ani kachní, neboť ty u nás v Bille stejně nevedou. :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Klára :
    já jsem si taky koupila avanti, ale jahodové (tedy jahůdka byla na obrázku, jinak nikde) a ten špunt mě odrovnal na dlouho ještě po silvestrovské půlnoci! Ale za ty peníze ? V Kaufu v AKCI přece za 34,-.

    OdpovědětVymazat
  14. ach, opijaše s čučom za 35 v zľave... jedine Avanti alebo Lambrusco selected by Tesco.
    su to šmaky!

    OdpovědětVymazat
  15. Na to škrábání tím sýrovátkem bacha - při škrábání brambor se mi s ním podařilo si rozseknout palec asi tak do půlky :D

    OdpovědětVymazat