čtvrtek 1. prosince 2011

RECENZE MENZ: MATFYZ-17.LISTOPADU

Předem se omlouvám, že svou trojskou zkušenost budu popisovat stylem "hrdinka Sexu ve městě mezi osadníky na Urale." Vůbec se mi do Tróji nechtělo, přestože většinou - ke svému neutuchajícímu překvapení - nemám problém sehnat na recenzování spolustrávníky, musela jsem jet tentokrát sama.  Co vám budu povídat, byl to blaf minimálně na druhou, i když odpornost zdejší krmě by se zcela jistě dala vyjádřit i nějakou o poznání výstižnější matematickou metaforou. (Prosím poučte mě ---)

1# Koleje-králíkárny. Jestlipak bude ušáček i k obědu?
2# Mozek nesmí zahálet ani cestou na jídlo - vhod dozajista přijde kondiční rovnice o dvou neznámých. 
3# Ještě si střihneme slovní úlohu...
4# Seznamte se: Hovězí pečeně na česneku, špenát a bramborové knedlíky 41.05,-; Boloňské špagety s vepřovým masem a sýrem 37.40,-; Čočka na kyselo s vejcem, okurkou a chlebem 36.72,-; Smažený losos ochucený, bramborová kaše, přízdoba 37.58,-. 

Vysvětlí mi někdo, jak může být losos O-CH-U-C-E-N-Ý? Ochucená bývá perlivá voda, ale ryba? Nodoprdele. 

A...Dear EU, můžeme té ošklivé žluté věci z prášku přestat říkat bramborová kaše? Navrhuji tyto alternativní návzy: Škrobolep, Brambosliz, Práškohnus. Když už jste nám chtěli vzít ty utopence...
 5# Měla jsem štěstí v neštěstí. Špenát je kromě zelného salátu a "rizota" jedna z mála věcí, které  i v sebehorších kantýnách ještě jakž takž umějí. Vyndání ze sáčku z mrazáku se holt zas tak posrat nedá (ke sračkovnímu jídlu kanální slovník - Zdendův diktát). Knedle ušly, zato masíčko si jak pstroužek v bystřině plavalo v UHu a omastku. Polívku jsem nechala, veškerý česnek asi padl na špenát, takže místo česnečky byla (opět!!!) jíšeňka.
6# Nyní ale obhlídněme zdejší dekór: Umělého květoví bují v na březích Vltavy bezpočet, skoro jsem si nemohla vybrat, který exemplář uveřejnit. 

Ale povím vám gastrohistorku: Kamarádka seděla v menze u Arnošta a studenti MFF u vedlejšího stolu se prý po čas jejího hodování pokoušeli o derivaci párku. Zda uspěli, si už bohužel nepamatuju.
7# V říčních nivách se daří i četnému ptactvu, které nezřídka padá za oběť artistickému ztvárnění z řad uměnomilných studentů. Na topole podle skal, Čajkovskij by zaplesal... Zdravíme N.Portman!
 8# Budovatelská malba. Mám svou teorii, proč většina zachycených stojí zády. Tipněte si schválně.
 9# Ponožky v sandálech jsou sooo 2009. Rok 2011 přinesl trend nový - ponožky v žabkách. Trendsetterům z fakulty z jaderné fyziky k převratnému objevu srdečně gratulujeme.
 10# Jeden kamarád z matfyzu mi říkal, že když byli na seznamovacím soustředění, někteří z jeho spolužáků nebyli schopní za běhu zatočit a pro provedení operace se museli zastavit, vyměřit úhel a až poté pokračovat dál. To možná ty ponožky v žabkách, kluci...
11# Moje zlá duše si v této situaci představuje Sheldona Coopera...a moje - rovněž zlé - lingvistické já se snaží zbavit dotěrné otázky, jestli se před nápisem "tlačit" někdy někdo posral na místě - a to nejenom na matfyzu. 

Achjo, tímhle postem jsem vyčerpala sprostá slova minimálně na čtrnáct dní. Pokud vám vulgarismy vadili, podívjete se do menz Právnické, Arnošta, Albertova, Spálené a Jednoty. Neobsahují lepek, umělé konzervanty ani sprostá slova.

Závěrečná zhodnocení:

Personál: Šlo to. Já osobně bych na ty erazmáky byla zlejší. Mnohem zlejší.

Prostředí: Další z menzovních sklepení. Fotopříloha mluví za vše.

Fronty: Nebyla tu. Tihle lidé si narozdíl od nás humanitních hovad určitě umí věci v životě líp vypočítat.

Jídelníček: Byla jsem tu jednou, a už se nevrátím. Bydlet tu na koleji, možná budu mluvit jinak.

Index žaludečních vředů: 3.45/5

44 komentářů:

  1. Dobrá recenze. Poprvý v životě se raduju, že mi na gymplu dávali čtverky z matiky. Protože, jak říká klasik- "Jen tenká linie dělí Boloňský a loňský špagety."

    OdpovědětVymazat
  2. To je ovšem řádná sračka! Na autorce už necham, ať si vybere, zda tim myslim menzu, recenzi, popř. kombinaci obého ;o).

    OdpovědětVymazat
  3. Prosím o recenzi všech tří menz v žižkovské budově VŠE :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Gratuluju, tak brilantně popsat sračku...klaníííím se žaludečním vředům čtenářů.

    OdpovědětVymazat
  5. Vulgarismy vadili je humanitní ekvivalent matfyzácké nedotáčivosti. Shame on you

    OdpovědětVymazat
  6. Pardon, ale kritizovat menzu za to, že tam vaří blafy mi přijde padlé na hlavu a srovnatelné s kritizováním toho, že na koleji se nebydlí jako v hotelu. Smysl by to mělo tak možná u jídelny v níž jedí malé děti háklivější na nekvalitní potraviny a nemající možnost jíst jinde. Studenti jsou studenti - a v takovýchto zařízeních se stravují a) protože jim to nevadí či b) protože nemají peníze - a ať už platí a) či b), podobná, navíc vulgární, kritika mi přijde hloupá a nekonstruktivní.

    OdpovědětVymazat
  7. Durduin: A budeš mi dělat doprovod? Moc ráda!

    Nepomucký: Priste vypipavat? Ale diky za feedback.

    Anna Vanclová: Za stejné peníze, za které oni vaří ty sračky se dá uvařit normální, chutné jídlo. Možná bude jednoduché a bez masa, ale nabízet lososa za třicet - vážně - to ti připadá normální? Menzy jsou dotované, opravdu máš radost, že univerzitní peníze jdou na výrobu odfláknutých jídel plných náhražek a umělých dochucovadel, které navíc ještě chutnají jako sračky? VULGÁRNÍ KRITIKA je v případě české gastronomie mírným prostředkem. Odpovídajícím by byla těžkotonážní vojenská technika, bomby a další zbraně hromadného ničení. ÁMEN.

    OdpovědětVymazat
  8. Anna Vanclová: Vám přijde normální rikat teply vode s moukou olejem a bujonem polevka? Kritizivat menzu za to, ze vari sracky je stejny jako zkritizovat sevce za to, ze vam usil deravou botu. Lidsky telo je kurva krehkej nastroj a vymlouvat se na to, ze studentovi to nevadi, protoze je chudej a chce se levne najist...cháá cháá. Uvarit se da sakra dobre a sakra levnejc nez za cenu menzovnich blafu (do menzy by me nedostali ani parem volu, na to mam svuj zaludek moc rada).
    Tip1 - hrnek ryze, 2 mrkve, pul brokolice, cervena cibule, 4 strouzky cesneku, 3 zampiony, 2 lzice olivoveho oleje, sul, pepr --> voila, smazena ryze na obed na tri dny, cena vstupnich surovin 40 Kč
    Tip2 - 3 brambory, 2 mrkve, 3 zampiony, 2 cervene repy, cervena cibule, 4 strouzky cesneku, tymian, sul, pepr, olivovy olej --> voilá, pečená zelenina, vystačí opět na tři jídla, vstupní suroviny opět v ceně cca 40 Kč.
    Masožravci nechť zajou do masny. Plátek vepřovýho, či kuřecí prso podle velikosti kolem dvacky. Zdá se to někomu drahý?
    TAKHLE se jí dobre a levne, cili jako clovek vazici si svyho zazivaciho ustroji.

    OdpovědětVymazat
  9. Mafin: vy opravdu myslíte že vstupní cena surovin = cena jídla? Šla byste do menzy vařit každý den zadarmo za předpokladu že vám Santa Klaus zaplatí energie, technologie a další nemalé provozní náklady? Udělejte si malý exkurz do světa ekonomiky hromadného stravování. Ono je to trochu jiné než si kuchtit doma.

    OdpovědětVymazat
  10. To je pravda. Ona totiž jídelna/menza může navíc využít množstevních slev a nakoupit ty suroviny ještě levněji!! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Tak vzhledem k tomu, ze cast ceny tech jidel je dotovana, tak to nakej Santa Klaus financuje. Doma mi Santa Klaus pod plotnou taky nezatopi, musim poprosit pana CEZ aby mi pustil proud. A zvednout prdel a míchat/krájet/umývat. Jen jsem poukazovala na fakt, ze ohaneni se tim, ze "student nema prachy, chce jist levne a tim padem se spokoji s jakymkoliv blafem a proto nema cenu kritzovat kvalitu menzy" je kapku zcestny argument.
    Nikdo nerika, kolik by melo stat jidlo v menze. Pokud by nechali v makru stat ty drahy kyble s polotovarama a nakoupili od ceskych farmaru pytle s korenovou zeleninou, dalo by se z toho vykouzlit pekny jidlo. Ale to by bylo nedejboze moc nobl.

    OdpovědětVymazat
  12. Ach né, čtou nás vypatlanci, je čas založit další blogýsek.

    OdpovědětVymazat
  13. Anna Vanclová, cituji:

    "... malé děti háklivější na nekvalitní potraviny a nemající možnost jíst jinde."

    "Studenti jsou studenti - a v takovýchto zařízeních se stravují ... b) protože nemají peníze..."

    Já myslím, že z toho lze jasně vyvodit, že když student nemá peníze a zároveň se stravuje v menze, činí tak proto, že nemá možnost stravovat se jinde za peníze, které jsou v jeho možnostech. Nebo ne?

    A že by jídlo na základních školách bylo nějaké terno se také říct nedá.

    OdpovědětVymazat
  14. Hannah: Nesouhlas=vypatlanec? Jestli jsem vám nějak narušil chrlení ohně a síry spojené s lacinými návody na řešení problému tak se moc omlouvám :-)
    Filda:Vypadá to jako dobrý argument, ale pořád to nestačí
    Mafin:Nesouhlasím s tím že by kdokoliv měl jíst sračky. Nechci se ani vysmívat ani nic zlehčovat. Ale ve vší úctě k vám trvám na tom, že vařit pro několik set lidí denně není tak jednoduché jak si myslíte, ani za předpokladu že mi na to někdo přidá. Zelenina od farmářů je fajn když chodí pravidelně ve stabilním množství a kvalitě, když ji má kdo zpracovat (náročnější na pracovní sílu a čas). Není nad to si to zkusit než si označím kořen zla. Já to třeba zkusil. Věřil jsem tomu tak jako tomu věříte vy. A nemyslím že jsem úplně hloupej. Je to mnohem, mnohem pracnější, v daném množství sotva realizovatelné (bez konvenience). V tu chvíli se už láme poměr výkon/cena. A taky není od věci se zamyslet nad tím kdo, proč a za kolik tam vaří. To asi dělá nejvíc. Nečtu to tady jen proto abych s vámi nesouhlasil, ale trochu víc objektivity by vám slušelo.:-)

    OdpovědětVymazat
  15. My jsme blog. Nejsme iDnes. Objektivita je novej glutaman, OMG. Strkali byste jí všude, co.

    OdpovědětVymazat
  16. Co to tu zase je za argumenty? Ať nám Víťa poví, jak vypadá menza v Berlíně - tam taky vaří pro x-set lidí a je to na úrovni. Další oblíbená výmluva z téhle sbírky je, že "ČR" je malý trh. Je Belgie malý trh? Je Nizozemí malý trh? Švýcarsko? Norsko, Švédsko, Finsko menší trh? Tak proč je tam vše napříč všemi myslitelnými spektry o tolik lepší? PROTOŽE TADY JSOU VŠICHNI JAK PŘIPOSRANÝ.

    OdpovědětVymazat
  17. Mám hroznou kocovinu a nemůžu spát.

    OdpovědětVymazat
  18. Další super argument proč chodit do posraný školy tady a potom než to tady nějakým způsobem zlepšit, tak se sebrat a jít dělat kariéru jinam :-D No nic, tak já jdu zas do práce. Někde se na to všechno vydělat musí. Mějte se tu krásně a ať vám za ty prachy chutná aspoň o něco líp.

    OdpovědětVymazat
  19. btw.nějak se mi v tom výčtu ztratilo Rumunsko, Maďarsko, Polsko a Slovensko. Mají tam taky školy ke srovnání?

    OdpovědětVymazat
  20. Blogy jsou o tom, že vyjadřují většinou subjektivní názor autora. Někteří to pořád nechápou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pozdě ale přece.
      Komentáře jsou o tom, že vyjadřují většinou subjektivní názor autora.
      Někteří to pořád nechápou... :)

      Vymazat
  21. Já už to chápu :-) Už jsem hodnej

    OdpovědětVymazat
  22. a komenty na blozích jsou vo tom, aby si tam každej podle libosti zaonanoval, zahejtoval, zaprudil, pochválil, popřípadě se s plebsem podělil o tu svojí absolutní pravdu. někteří to pořád nechápou...

    OdpovědětVymazat
  23. Autorce fandím a menzy opravdu jsou nehorázná sračka... Studenti možná jsou chudí, ale menza za každé jídlo obdrží přibližně 70 Kč vč. dotace od státu a za tyhle peníze se dá vyprodukovat něco úplně jiného, než ten odpad.
    Menza má nadále oproti normální restauraci pramalé náklady na servis, údržbu prostředí a má podle mě značné úspory z rozsahu (odebírají suroviny ve velkém, vaří ve velkém).
    Ovšem dokud bude v každé menze kilometrová fronta ještě před otvíračkou, nic se nemá šanci změnit. I nějaká pitomá akce "děkujeme, dneska nežerem" vyhlášená na 1 jediný den by mohla pomoct.
    Mimochodem, v těhle menzách a školních jídelnách taky začíná veškerý nevkus a ignoranství Čechů ohledně jídla. No a kdo se trochu vzepře, je hned uzemněn argumenty o mlsnosti a náročnosti...

    OdpovědětVymazat
  24. Ano, hlavně se nelišit, nechtít něco jiného, lepšího... ;)

    OdpovědětVymazat
  25. Anonymní - děkujeme, dneska nežerem je skvělej nápad! Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  26. for example:
    http://www.cheftalk.com/cooking_articles/Becoming_a_Chef/6-Becoming_A_Professional_Chef.html

    OdpovědětVymazat
  27. Já jsem bývala taky humanitní studentkou a i když jsem do menzy chodila, stejně mě víc bavilo s holkama na privátě něco uklohnit. Vypilo se u toho nějaké to víno, vykouřil joint, vytvářely se spiklenecké teorie, malé revoluce. Koleje jsem nesnášela, protože si tam studenti za peníze rodičů hráli na hrozně cool dospěláky a ještě byli netolerantní k ostatním (tohle se asi nezměnilo). Pro mě byla jediná možnost, jak to na studiích přežít pronajmout byt s malou kuchyňkou.....samozřejmě brigády byly nutností, abych na tenhle nadstandart vydělala. No a pak vlastně nebyl čas psát moudrostí překypující,jedinou pravdu hlásající,glutamán objektivně znějící blogy.........ale což, já jsem si to užila maximálně!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  28. jakože nevim no...mně to přijde vtipný a at si každej rozhodne, co bude jíst....já chodila do arnošta, ale ze dne na den se to tam zhoršilo a společně s neodpovídajícím prostředím prostě nemam důvod a chut se tam stravovat ani za tu studentskou cenu

    pragueneedsmorestyle

    OdpovědětVymazat
  29. To je zase rádobyvtipný blábol, kéž bych studoval humanitní obor, abych měl na podobné hovadiny čas...

    OdpovědětVymazat
  30. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  31. Taky bych v reakci na vulgarni clanek byl s to reagovat vulgarnim komentarem, ale omezim se jen na to, ze mimo jinych nesmyslu, ktere autorka pise by si aspon mohla zjistit, ze UK fakultu jaderne fyziky nema :P

    a nejak Vasemu "lingvistickemu" ja prebyvaji predlozky, viz. "z fakulty z jaderné fyziky"

    OdpovědětVymazat
  32. Jestli to náhodou nebude překlep. To je ovšem neomluvitelné, příšerné, pobuřující a skandální. To se totiž vůbec nikomu nestává, že?

    OdpovědětVymazat
  33. 1) Oproti tomu co je v Brně je tahle menza luxus.
    2) Za 40Kč člověk prostě hostinu nedostane.
    3) Menzy mají proměnlivou kvalitu někdy je jídlo meh, jindy je jedlé a jindy je i dobré.
    4) Co se týče oblečení, já na menzu np np chodím v domácím a v papučích. Proč ne když se pak zas vrátím na pokoj.

    OdpovědětVymazat
  34. Rád bych pouze podotknul, že výše zmiňovaní trendsetteři nevynalezli nic nového pod sluncem... http://wafuku.wordpress.com/2009/03/11/traditional-japanese-footwear/

    OdpovědětVymazat
  35. Menzy jsou bez diskuzí chrámy zkázy, ale to děvče by mělo brát něco na uklidnění a promrskat si shodu přísudku s podmětem, myslím, že na humanitně zaměřené VŠ má nejvyšší čas.

    OdpovědětVymazat
  36. Vulgarismy mi nevadilY, spis ta gramatika. A trendsetteri nahodou trendy jsou: http://www.loja.havaianas.com.br/invencoes/meias/c1580+c1586+p1.html
    Ale jinak, smysl clanku tkvi v cem?
    Tana

    OdpovědětVymazat
  37. Interiér? Co bys chtěla? Já bych ty červený stoly do naší menzy brala hned;-) A to jídlo vůbec nevypadá špatně. Ale tvrzení, že jídelny a menzy umí špenát mě trochu zaskočilo. Zatím jsem se na těchto místech nesetkala s ničím jiným než tekutou zelenou břečkou neznámého původu:-D
    P.S. Musim v nejbližší době vyzkoušet derivaci párku- lze vůbec snížit kvalitu něčeho, jako je dnešní párek?:-)

    OdpovědětVymazat
  38. Sla tam s tim, ze to bude hnus, takze i kdyby dostala kaviar na zlatem podnose, bude to hnus. Kasi v menze jsem par let nejed, mel jsem pocit ze na VSCHT vymysleli silonky a nejak se to zvrtlo, tak to vyuzili aspon takhle. Ale nedavno jsem ji po par letech zkusil a ejhle ona snad byla z brambor.

    Momentalne jsem v zahranici a ve srovnani se zdejsi menzou delaji nektere prazske dobrou praci. I kdyz za tech 70 cosi penez (kouknete se na nedotovanou cenu) se da leckde v hospode poridit menicko taky a obcas i v lepsi kvalite.

    OdpovědětVymazat
  39. Ahoj,

    díky za článek, nechápu Anna Vanclová a jí podobné lidi, jak obhajují menzy. Právě proto, že jsou už sakra zvýhodněné (dotované), tak by měli za něco stát. Měli bysme přejít na stravovací kupóny jako ve Slovinsku a možná by to začlo fungovat, protože buď by se menzy naučili vařit lépe a konkurovat restauracím a nebo by je zavřeli a studenti by o nic nepřišli, protože by měli slevu jinde.

    Jsem teď v Německu a děsím se návratu do našich menz, nebo spíš... já už na ně rezignoval (jím tam 10 krát za semestr). Ale je to škoda.

    Pepa

    OdpovědětVymazat