pátek 9. prosince 2011

JOY THE BAKER

 Českou pečící filosofii nejvíce vystihuje právě slovo "česká". Když mám chuť na něco sladkého, co do toho dám? Mouku a olej. Díky čau. Kolik kousků bábovky musíte sníst, aby vás chuťově uspokojila? To vás spíš dřív nasytí. 
     Joy Wilson, americká foodbloggerka, zaměřila svůj blog Joy the Baker především na pečení. A nedávno jí vyšla i kniha se sto recepty a výmluvným podtitulem A Celebration of Butter and Sugar/Oslava másla a cukru. A to krásně shrnuje i celou myšlenku amerických dezertů. Když máte chuť na sladké, máte chuť na máslo a cukr. Dát si místo toho mouku a olej znamená žít ve lži. Sekala bych ruce všem, co se nestydí jakýmkoliv způsobem publikovat počešťěné - a tím pádem ošizené recepty na cookies, brownies, cupcakes a muffins. Mají otrávenou mysl. Ale zpátky k Joy, patronce zvětšujících se tukových polštářků. Na blogu najdete spoustu receptů na muffiny, cupcakes, dorty, chlebíčky (ale ty na způsob biskupského, ne na ty na způsob Libeřské lahůdky), donuty a vlastně na úplně všechno. Dokonce se čas od času pustí i do veganského pečení. O tom si myslím svoje, ale jestli má někdo něco upéct bez vajec a másla, tak jedině ona.

Old Fashioned Doughnuts with Chocolate Glaze

 Peach Blueberry Pie

 Hot Fudge Sundae Cupcakes

7 komentářů:

  1. miluju Joy. a začínám milovat i vás z Vývařovny! keep it up .)

    OdpovědětVymazat
  2. A co si myslíš o veganech? To by mě teda docela zajímalo.

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní, jestli si neděláš legraci a opravdu tě to zajímá...

    Myslím, že člověk by měl jíst maso, protože je to jeho přirozeností. Pokud by dříve maso nejedl, tak by nepřežil. V důsledku toho během x-tisíců let domestikoval zvířata, která se nyní jaksi už nemohou vrátit do přírody.

    Ale pak tu máme vegetariány - jasně, dneska strávíme zimu v teple, takže nepotřebujeme takové kalorické zásoby a dokonce se říká, že vegetariánský je pro moderního člověka tou zdravější variantou. Ok, proč ne - zvířata dál slouží člověku - a přežijí to. Vegetariánská kuchyně obsahuje spoustu zajímavých chutí a věřím, že se chuťově vyrovná té, která do jídelníčku zapracuje maso. A představa, že všichni s láskou opečovávají krávy, které dávají o to lepší mléko, je sice naivní, ale stále smysluplná.

    OdpovědětVymazat
  4. Zatímco vegani (teď nemyslím osoby, které jsou vegany ze zdravotních důvodů) odmítají používat všechny živočišné produkty. Takže si představuju situaci: všichni na světě jsou vegani. Ale pořád tu jsou krávy a kozy, co se MUSÍ podojit - nepodojené kráva/koza má ohromně těžké vemeno a může to vést až k zánětu. Slepice jsou po tisíci letech domestikace naprogramované tak, že každý den snesou jedno vejce. Atd. Za situace, že jsou všichni na světě vegani, co by stalo s těmi produkty, kterých by den ode dne přibývalo? Buďto by vegani museli přestat býti vegany anebo produkty zlikvidovat. Což ale není moc logické, vzhledem k tomu, že je jejich filosofie podložená ochranou přírody a tudíž neplýtváním.

    OdpovědětVymazat
  5. Výše popsanou situaci myslím sice hypoteticky, ale je to dobrá demonstrace toho, že EXTRÉM - úplně jakéhokoliv směru je vlastně nerealizovatelný v celé své podstatě. A tím pro mě pozbývá respektability. Jednoduše řečeno, prostě si myslím, že vegani jsou arogantní.

    OdpovědětVymazat
  6. Díky za odpověď. Hádat se nebudu.

    OdpovědětVymazat
  7. Knihu mam, som strasne sklamana... blog je ovela lepsi...neviem naco som si ju kupila, neznasam americke recepty a americke kolace vobec... predam.. nema niekto zaujem?? :)
    Mia

    OdpovědětVymazat