středa 14. prosince 2011

BUĎ MŮJ BUJÓN

Marco zamlada = Johnny Depp s měchačkou.

Marca Pierre Whita u nás moc neznáme. Pravdou ale je, že v Anglii je jednou z největších gastrocelebrit. V dobách, kdy Jamie Oliver ještě mutoval, Gordon Ramsay si máčel octové chipsy do fazolí v tomatové omáčce a Nigella Lawson si přála být letuškou, on jako jeden z nejmladších kuchařů sbíral Michelinské hvězdy - k dnešku má celkem tři. Ačkoliv mi Marco Pierre připadá nesmírně šarmantní, musím si jako správný gastrožurnalista zachovat objektivitu a upozornit veřejnost a Michelinskou komisi na jeden fakt: ten člověk je sám sobě (a své pověsti) nebezpečný. Možná ho tak semlela sláva a on má prostě neskutečné manýry, ostatně když se podíváte na britskou Wiki, dočtete se, že měl asi pět manželek, s nimiž byl ženatý dohromady zhruba tak tři a půl měsíce a také zaměstnává japonského sluhu, pana Ishiho, který ho všude vozí, protože Marco Pierre nemá řidičák.

TEN ČLOVĚK DO VŠEHO DÁVÁ BUJÓN. MPW je sponzorovaný Knorrem, to není nic tajného - na britských stránkách má záložku se svými recepty a videa na YT jsou vkládana pod účtem KnorrRecipes. Jenže jediný produkt, který propaguje, je jejich bujón a dělá to s takovou vřelostí a upřímností, že to prostě nemůže být jen o penězích. 

Případ č.1: Při vaření buřtguláše, vmíchávajíce MASOX, jsem vyprávěla o něm a jeho bujonofilii Pakočce. Ona říkala, že je to normální, sice má Michelinské hvězdy, ale stejně je to pořád Brit. OMYL! Jeho matka (kterou zmiňuje nezdravě často) byla Italka. A na důkaz toho, že britská kulinářská brutalita se může potkat s italským jemnocitem, dá do omáčky bolognese ne jeden, ale hned dva želé bujony. Pakočku málem trefil šlak.


Podívejte se na to. Krájí zeleninu jemněji, než vy byste jí nastrouhali. Dojímá mě to k slzám. Je tak okouzlující. A pak vám odhalí své tajemství - hovězí bujón v kelímku (poslední dobou tu nic jiného neřešíme). Marco, upřímně? Spíš bych snesla, že to děláš s ovcema, než tohle.
Případ č. 2: Navzdory tomu, že tenhle recept má na stránkách Knorru označení £££, Marco ho nadšeně popisuje jako luxusní večeři pro dva, se kterou se vejdete pod 10 liber. Jistě, proč ne. Udělat si takovou večeři musí být mnohem levnější než na ní jít do restaurace a všem pochybujícím Marco Pierre ukáže, jak je to snadné. Má k dispozici dva krásné steaky, takové, že já bych si na ně musela vzít hypotéku, a když už bych si jí teda vzala, tak...no prostě: určitě bych je nepomazala rozmačkanou bujonovou kostkou. Ale Marco Pierre je neoblomný: prý když steak z obou stran opatláte bujonem, vytáhne to z něho tu nejlepší chuť. Dokonce se takový steak vůbec nedá srovnávat s tím, co je bez bujonu. Množství použitého wolčestru z něj dělá miláčka všech čtenářek Mimibazaru, ale to ponechávám bez komentáře.



Případ č.3: Jehněčí kotlety s bujonovým posledním pomazáním ukazují vesměs to samé. Ve videu vidíte, že Marco Pierre dává přednost olivám s peckou a dá si práci s jejich zpracovaním. Ale pak už mu zřejmě nezbývá energie na vymýšlení alternativy k jeho tolik milovaným cubes.



Případ č. 4: Marco Pierre v každém videu podává mnohem srozumitelněji babicovskou logiku, že máte použít, co máte doma (tady asi spíš záleží na tom, co běžně nakupujete), že vaření je do jisté míry o improvizaci, že jeho recepty jsou spíše inspirací a že je žádoucí, aby si každý jídlo vyladil podle toho, co mu chutná. Ale - michelinský kuchař použije na přípravu italského risotta kupovaný vývar? Sice říká, že by ve své restauraci uvařil houbový ale...Marco, tomu přeci sám nevěříš. Co by na to řekla tvá matka? 



Tak já už tedy vážně nevím. Na jednu stranu je můj oblíbený Marco Pierre světová kapacita, na druhou stranu videa vznikají pro lidi, kteří by se bez nich k vaření třeba neodhodlali. Zprvu jsem byla v šoku, zhnusena - ano, to je to slovo, ale čím více nad tím přemýšlím, tím více jsem z toho zmatená. Je možné, že je to vlastně dobré a všichni prvotřídní kuchaři tenhle postup doporučují? Nebo je  bujon ochucené sedativum a Marca neplatí Knorr, ale ilumunáti, kteří tak můžou snáze ovládnout svět? Nedala bych ruku do ohně za nic z toho. Tak nevíte - co si o tom mám myslet?

Když byl Marco mladší, lovil žraloky holýma rukama. Kolika kostkama bujonu ho asi pomazal?

11 komentářů:

  1. Thumbs up! Tomuhle se říká pravé gastroporno.

    OdpovědětVymazat
  2. moje nadšení nezná konce! už jsem to chválila na facebooku, ale musim i tady- hannah umí!
    daniela

    OdpovědětVymazat
  3. "its amazing how much cubes u can use" spíš mi někdo řekněte, jestli taky děláte sosík na hovězí z kuřecí kostky (vývaru)? doteď striktně dodržuju pravidlo hovězí vývar k hovězímu, kuřecí ke kuřecímu, jsem snad nějak kulinářsky zaostalá a do teď nevím o tom, že je nejlepší míchat aromata dvou různých zviřátek?

    OdpovědětVymazat
  4. Taky jsem na ty videa nedavno koukal, zpocatku jsem nechapal, ale nejspis mel nejaky syndrom vyhoreni a uz ho nebavilo nervovat se kazdy rok kvuli blbym hvezdam od michelinu. Dosahnul vseho co chtel, ale nenaplnilo ho to, tak se na to vykaslal a zaraba easy money od Knorru.

    Jinak, ten chlap ma takove charisma, ze Ramsay je vedle neho sasek.

    OdpovědětVymazat
  5. Spíš si myslím, že chce vysokou kuchyni dostat do normální domácnosti...upřímně kdo z vás je ochotný několik hodit vařit vývar(pokud se nejedná polévku)? Já teda ne.

    OdpovědětVymazat
  6. Prachy nic víc sám se schazuje ale on to měl vždycky u pr.... Už nemá co dokazovat všem už prostředníček ukázal koho chtěl urazil tak co je to legenda a vždycky bude puste si video s 80tek jak si to dává v 28 letech si ty suroviny pěkně vodí!!!

    OdpovědětVymazat
  7. není to převlečený Kaddáfí?

    OdpovědětVymazat
  8. Je to jednoduché. Když ti Knorr dá 50.000,- liber, budeš si pomazávat před kamerou bujonem klidně i hlavu :D

    OdpovědětVymazat
  9. Anonymní, zklamu tě, ale navzdory hlubokým kapsám u nás gastropravda a gastroláska vítězí nad gastrolží a gastronenávistí.

    OdpovědětVymazat
  10. Koukal jsem na další recepty a on sype na makarony Aromat:(. Ufff, to už je kapku za hranicí... Dokonce šoupnul bujón a oliváč do vody na vaření pasty. Že by ke stáru zlenivěl?

    Tomáš

    OdpovědětVymazat
  11. Hele, on je zvíře, to joooo, ALE jak krájí tu zeleninku, je k machr k pomilování. Ho žeru :-)


    DUSK

    OdpovědětVymazat